Iahnie de mazare (Erwtensoep)

Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete din Olanda

De fapt traducerea corecta este Supa de mazare, dar iese la o consistenta asemanatoare cu iahnia si nicidecum ca ceea ce cunoastem noi in Romania sub denumirea de supa. Este o reteta olandeza tare laudata de un prieten care merge des in Olanda, asa ca am sapat pe internet pana am gasit sper eu reteta traditionala.

Ingrediente

300 gr kaizer
4 cartofi
1 praz
2-3 felii telina radacina
1 ceapa mica
3 catei usturoi
2 frunze dafin
500 gr mazare(eu am pus de la conserva, se poate folosi si proaspata sau congelata)
sare, piper, boia

  1. Kaizerul se taie felii, ceapa se curata si se cresteaza in 4. Se pune intr-o oala 1 litru apa si se adauga kaizerul, ceapa, usturoiul si dafinul. Se lasa la fiert la foc mediu 20-30 minute
  2. Cand kaizerul e fiert, se scoate din supa, iar ceapa, usturoiul si dafinul se arunca.
  3. Intre timp curatam legumele si taiem cartofii si telina cuburi, prazul rondele. In supa ramasa se pun aceste legume la fiert, tot cam 20 minute.
  4. Kaizerul fiert se taie felii mai mici sau cuburi.
  5. Cand legumele sunt fierte se scurg de supa. Nu aruncati supa, trebuie sa va ramana cam o cana de supa. Legumele se fac piure.
  6. Punem piureul din nou in oala, condimentam cu sare, piper si boia si punem la fiert la foc mic spre mediu. Adaugam incet supa in piure, amestecand continuu. Dureaza cam 5 minute.
  7. Scurgem mazarea.
    * Daca faceti cu mazare proaspata, dupa ce ati scos legumele din supa puneti mazarea la fiert, adaugati inca putina apa si lasati la fiert. Apoi scurgeti mazarea si continuati in mod normal reteta.
  8. Adaugam mazarea si kaizerul bucatele in mancare si mai lasam sa dea un clocot.
  9. Se serveste ca atare sau cu carnati prajiti. Pofta buna!

 

Fierbem kaizerul

Fierbem legumele

Taiem kaizerul feliute

Piure de legume

Turnam supa incet in piure

Scurgem mazarea

Iahnie de mazare (Erwtensoep)

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...