Jumari si untura de porc
Retete aperitive Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete ieftine Retete romanesti
Sambata bunica-mea a taiat porcul. Am primit putina slanina, cat sa-mi fac cateva jumari, doar asa de pofta. Un bol mic de jumari si 0.5 l de untura am obtinut, sa ne facem pofta pe un an intreg. Sunt bune cu ceapa, dar puteti prepara din ele si pasta de jumari sau aceste delicioase pogacele cu jumari.
Ingrediente
1 kg slanina de porc de pe burta (cu putina carne prin ea; cu sau fara sorici)
1/2 cana apa
1/2 ceapa
1 fir cimbru uscat
sare
- Se taie slanina cuburi de cca 3 cm.
- Se pune un ceaun de fonta pe ochiul mic al aragazului. Se pune apa in ceaun si se adauga cuburile de slanina, ceapa si cimbrul.
- Se aduce la fierbere apa, apoi se da focul la mediu. Se pune un capac pe ceaun si se fierbe. Tot la 10 minute amintiti-va sa amestecati in oala.
- Dupa o vreme (in cazul meu 1 ora), veti vedea ca cuburile incep sa devina usor transparente. Dupa 1.5 ore slanina era deja translucida si lasase destul de multa grasime, aproape cat sa se acopere. In acel moment luati capacul si continuati sa prajiti slanina. Acum puteti amesteca mai rar in oala. Dupa 2 ore slanina incepe sa se rumeneasca usor si e acoperita de untura. Dupa 2.5 ore jumarile erau rumene si am stins focul.
- Am pus o sita pe o oala. Am turnat continutul ceaunului prin sita. Untura se scurge in oala, in sita raman jumarile. Presati bine jumarile cu dosul unui polonic astfel incat sa se scurga cat mai multa grasime din ele.
- Puneti jumarile pe un platou, cu servetele de hartie dedesubt. Presarati sare peste ele. Lasati sa se raceasca complet. Se pastreaza intr-o cutie cu capac.
- Untura din oala o turnati intr-un borcan (preferabil printr-un tifon). Se lasa sa se raceasca si se pune la frigider sau intr-o camara racoroasa.
Slanina proaspata
Slanina cuburi
Slanina cu apa si condimente in ceaun
Slanina dupa 1 ora de fiert
Slanina dupa 1.5 ore (acum am luat capacul)
Slanina dupa 2 ore
Slanina dupa aproape 2.5 ore
Jumari si untura
Comentarii (7)
Mariana acum 11 ani - 10 Decembrie 2012 08:55
=P~ o! arata fain!si eu o sa am saptamina asta proaspete!de ce pui Ioana apa la jumari,nu am pus niciodata!
Sa aveti pofta la ele!
Ioana acum 11 ani - 10 Decembrie 2012 08:58
ca sa nu mi prinda de fundul vasului la inceput. ceaunul meu e destul de ingust si slanina lasa foarte greu grasime la inceput, au tendinta de a se lipi. de aceea pun si capac pana lasa grasime.viorica acum 11 ani - 10 Decembrie 2012 15:42
Si eu tot asa pregatesc jumarile si ies foarte bune .Pentru ca untura sa iasa alba si curata se poate pune lapte in loc de apa .Asa m-a invatat mama.Cristina acum 11 ani - 11 Decembrie 2012 09:48
F.bune si indigeste si pline de colesterol si abia asteptam sa le papam!Imi amintesc de copilarie, cand pe plita de tuci, cu foc de lemne, bunica facea intr-un ceaun un mix de carne, jumari si carnati la care asezona o mamaliga cat roata carului si muraturi iar afara ningea cu fulgi mari si-l asteptam pe Mos Craciun.
Cu adevarat amintiri din copilarie.
Rodica Sandu acum 11 ani - 17 Decembrie 2012 07:30
Asa este,jumarile ies foarte bune .michl acum 11 ani - 17 Decembrie 2012 10:12
1/2 ceapa se pune taiata sau intreaga? Am mai facut fara ceapa si cimbru, numai cu sare si sunt foarte bune. Eu nu pun apa, daca se prind de fundul cratitei, inseamna ca am uitat sa amestecam. Am patit odata si de atunci le facem numai asa, fara apa si fara sa le amestecam prea des, jumarile prind astfel un usor gust de afumat care noua ne place.Ioana acum 11 ani - 17 Decembrie 2012 10:14
intreaga.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email