Kardemummabullar, chifle suedeze cu cardamom

Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Suedia

Opreste-te, relaxeaza-te si savureaza momentul. Asta inseamna fika suedeza, iar aceste kardemummabulle sunt vedetele iernilor suedeze. Sunt chifle moi si pufoase, imbibate cu aroma de cardamom si rasucite perfect.

Ingrediente

Aluat

450 gr faina alba 000
120 gr lapte caldut
1 pliculet drojdie uscata
50 gr zahar
2 oua mici
o priza buna de sare
50 gr unt topit

Tangzhong

30 gr faina alba 650 (BL55)
150 gr apa

Umplutura

100 gr unt moale (la temp. camerei)
50 gr zahar
1 plic zahar vanilat (bourbon)
15 pastai cardamom verde

Glazura

unt topit sau 1 linguri de miere + 1/2 lingura de apa

  1. Pentru aluat se incepe cu tangzhong: se amesteca faina si apa intr-o craticioara si se pune pe foc, amestecand mereu cu un tel, pana obtineti o crema groasa, ca o pasta (cca 2 minute). Se pune pasta in robotul/masina depaine.
  2. Intr-o cana se pune drojdia, o priza de zahar si laptele caldut. Se lasa 10 minute la loc cald (eu o pun langa ochiul pornit al plitei), pana face spuma deasupra. Se toarna aceasta maia peste tangzhong.
  3. Se adauga apoi in bolul de framantare si ouale, untul topit, faina, zaharul si sarea. Se framanta timp de 8 minute in robot (sau o tura in masina de paine).
  4. Scoateti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati la crescut la loc cald (in cuptor la 30C il pun) timp de 1 ora.
  5. Cat creste aluatul, scoateti semintele din pastaile de cardamom si le mixati in masina de cafea (sau un mini robot) impreuna cu zaharul, sa aveti un zahar pudra aromat. Retineti 1 lingurita cu varf din acest zahar aromat.
  6. Frecati untul cu zaharul pudra aromat.
  7. Scoateti aluatul pe masa de lucru data cu faina. Il intindeti foaie patrata de 30 cm x 50 cm, cat de egal puteti.
  8. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt aromat. Untul se intinde usor folosind o spatula sau latul unui cutit de masa.
  9. Pe latura de 50 cm imparturati aluatul in 3, ca o scrisoare. Intindeti usor dreptunghiul obtinut, ca sa obtineti o foaie mai subtire, de aprox 1 cm. Pe latura lunga, cu o rola de patiserie, taiati fasii de 2 cm latime. Mi-au iesit 16 fasii.
  10. Faceti noduri din fiecare fasie, dupa modelul din acest filmulet. Asezati nodurile in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt.
  11. Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati nodurile la crescut la loc caldut (de data asta le asez lanaga caloriferul fierbinte) timp de 1 ora. In acet timp incingeti cuptorul al 200C.
  12. Coaceti rulourile la 200C timp de 15-20 minute, doar pana sunt placut rumene..
  13. Lasati chiflele sa se racoreasca 10 minute. Dupa acest timp le ungeti fie cu unt topit sau cu mierea infierbantata impreuna cu apa ca sa faceti chiflele lucioase. Cand sunt racorite aproape de tot le puteti pudra usor cu zaharul aromat retinut. Sunt mai bune in ziua in care sunt coapte. Sunt bune cu un pahar de lapte.

 

Aluatul uns cu unt aromat impaturit in 3

Fasii de aluat de 2 cm

Nodurile formate

Chiflele coapte

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...