Linzer cu prune

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Linzer cu prune

Prajitura de weekend!

Aluatul este fin si se prepara manual destul de usor. Prunele mele au fost carnoase dar nu extrem de moi, le-am putut taia felii usor. Insa la cuptor s-au "topit" formand o umplutura minunata, acrisoara si aromata.

Ingrediente

Aluat

300 gr faina alba (BL55)
100 gr zahar tos fin
1 lingurita praf de copt
1 priza sare
200 gr unt
75 gr smantana acra (fermentata)
1 galbenus de ou

Umplutura

750 gr prune (cantarite dupa ce le-am curatat de samburi)
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/8 lingurita cuisoare macinate
coaja rasa de la 1/2 lamaie (sau portocala; sau amestec din cele doua)
50 gr zahar
20 gr amidon

Portii: 6

  1. Untul se scoate de la frigider si se taie cubulete. Se lasa la teperatura camerei cam 15 minute sa se inmoaie un pic.
  2. Se amesteca intr-un vas faina, zaharul, sarea si praful de copt.
  3. Se pun cuburile de unt in faina si se amesteca ca sa se acopere cuburile de faina. Se freaca apoi intre degete untul si faina pana cand aveti ceva asemanator cu pesmetul (e ok sa ramana ici colo bucatele mai mari de unt).
  4. Adaugati smantana frecata cu galbenus. Framantati aluatul pana faina se absoarbe de tot si aveti un aluat omogen, nelipicios.
  5. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Asezati fiecare bucata pe folie de plastic si aplatizati. Dati bucatile la frigider undeva intre 30 minute si 1 ora.
  6. Cat sta aluatul la frigider desfaceti prunele, scoateti samburii si taiati-le felii. Daca sunt foarte coapte (moi) le veti amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar inainte de a le pune in tava; daca sunt mai ferme, puteti adauga acum restul ingredientelor ca sa aiba timp sa se macereze un pic.
  7. Puneti hartie de copt pe masa de lucru si dati-o usor cu faina. Intindeti o bucata de aluat la o dimensiune usor mai mare decat tava (28 x 18 cm). Aluatul trebuie sa urce doar un pic pe peretii tavii, deci daca intindeti foaia la 32 x 22 cm e ok.
  8. Asezati foaia in tava (am pus hartie de copt pe fund). Dati tava la frigider pana intindeti cealalta foaie.
  9. Intindeti a doua foaie la dimensiunea tavii. Taiati fasii pe lungime,g roase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.
  10. Scoateti tava cu aluatul din frigider si asezati prunele deasupra. Aveti grija sa le distribuiti egal pe blat si daca se poate sa stea pe lat, se aseaza mai bine.
    * cand intindeti foile, daca aluatul are tendinta sa se lipeasca un pic (semn ca ati lucrat prea incet sau e foarte cald afara), dati foaia la frigider, asa cum e, timp de 5-10 minute si apoi continuati cu intinderea
  11. Asezati fasiile taiate din a doua foaie sub forma de grila peste prune.
  12. Coaceti prajitura la 200C timp de 35 minute (pana grilele sunt rumene).
  13. Imediat ce ati scos-o din cuptor o puteti pudra cu zahar pudra vanilat. Ideal se taie dupa ce se raceste. E buna si calda, dar nu se va taia frumos. A doua zi e si mai buna si se taie perfect.

Faina cu untul ca pesmentul

Faina cu untul ca pesmentul

Aluatul

Aluatul

Cele doua bucati aplatizate intra la frigider

Cele doua bucati aplatizate intra la frigider

Prima foaie intinsa

Prima foaie intinsa

Prima foaie in tava

Prima foaie in tava

A doua foaie intinsa si taiata fasii

A doua foaie intinsa si taiata fasii

Prunele peste baza

Prunele peste baza

Facem grilajul din a doua foaie

Facem grilajul din a doua foaie

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

Cori Cj  acum 9 ani - 4 Septembrie 2015 13:41  

Hi ;)
As putea sa folosesc in loc de prune, branza dulce? Adica sa pastrez doar ideea aluatului... =P~ :p =P~
 

Ioana  acum 9 ani - 4 Septembrie 2015 13:45  

vrei linzer ca la Panemar? :p sigur ca da, aluatul merge si cu umplutura de branza.
 

Cori Cj  acum 9 ani - 4 Septembrie 2015 18:18  

Ceva de genul ??... Ideea e ca am branza dulce cumparata de la tara si imi place tare mult reteta data de tine ?.
P.S.: nu zic ca am uitat sa iau prune, nu zic!!!
 

olga  acum 9 ani - 6 Septembrie 2015 09:06  

DELICIOASA!!! Un inceput de zi minunat. Am facut-o aseara si abia m-am abtinut dupa ce i-am simtit aromele sa nu o tai, dar am tinut cont de sfatul tau (ca intotdeauna). Dimineata nu putea incepe mai aromata.
Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Septembrie 2015 08:50  

;) frumoasa dimineata :)
 

Cori Cj  acum 9 ani - 20 Septembrie 2015 17:16  

Am facut cu visine.. am facut cu branza de vaci.. Cu siguranta data viitoare va fii cu prune :) :p :)
 

Ioana  acum 9 ani - 21 Septembrie 2015 09:44  

ce bine ca ai scris, Cori! chiar ma intrebam cum ti-a iesit cu branza...
 

Cori Cj  acum 9 ani - 21 Septembrie 2015 12:07  

ioi.. o sa iti trimit poza deseara.. a iesit superb.. am bagat albusul de la aluat plus inca 2 oua, esenta de vanilie, 3-4 linguri de zahar (nu am vrut prea dulce) si 2 linguri de gris.
Te pupacesc si mi-am citit primul comentariu.. sa stii ca eu nu am pus semnele alea de intrebare.. am scris de pe telefon si am pus "iconite" de pe telefon si nu mi-am dat seama ca nu o sa le recunoasca nepunand "iconitele" ce le ai tu la comentarii :(
 

Ioana  acum 9 ani - 21 Septembrie 2015 12:58  

nicio problema cori, se vedea ca sunt caractere nerecunoscute. astept poza :)
 

Olga  acum 7 ani - 13 Septembrie 2017 17:41  

Am scos-o din cuptor. Miroase demential. Multumesc frumos. Te iubesc!!!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...