Malai dulce
Retete desert Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti
Malai dulce ca la Cluj.
Malai este o prajitura traditionala foarte indragita in zona noastra. M-am bucurat cand am vazut ca a aparut in meniurile unor cafenele. M-am bucurat si mai mult sa aud ca le place copiilor. Cu atatea dulciuri care-ti iau ochii in magazine, se pare ca aceasta prajitura umila ca aspect reuseste sa castige inimile celor mici.
Eu adaug putin gris pentru a fi mai pufoasa, dar acesta poate fi inlocuit cu malai pentru varianta fara gluten.
Ingrediente
3 oua
125 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
450 gr iaurt gras (am folosit iaurt grecesc 10%)
50 ml lapte
100 ml ulei
150 gr malai (grisat)
50 gr gris fin
2 lingurite praf de copt
- Malaiul se amesteca cu grisul si praful de copt.
- Se separa ouale. Galbenusurile cu zaharul si 50 ml din iaurt se freaca cu mixerul pana se obtine o crema mai groasa galben deschis.
* daca doriti alte arome, pe langa vanilie puteti adauga putina coaja rasa de lamaie sau portocala - Se adauga uleiul in fir subtire in timp ce continuati sa mixati. Se adauga restul de iaurt si se mixeaza iar 1 minut. Se adauga laptele si se mixeaza cateva secunde.
- Se adauga amestecul de malai in ploaie, in timp ce amestecati manual cu telul.
- Se bat albusurile spuma care sta pe tel. Se incorporeaza in aluat in trei transe, amestecand usor cu telul sa nu se lase. Va rezulta un aluat spumos, care curge si se autoniveleaza.
- Se unge o tava de 28 x18 cm cu unt. Se toarna incet, de la mica distanta, compozitia in tava.
- Se da la cuptorul preincins la 170C timp de 40 minute (pana e rumena deasupra si scobitoarea iese curata in centru).
- Se lasa sa se raceasca, apoi s epoate felia. Se serveste simpla, pudrata cu zahar sau cu un sos de fructe (zmeura de exemplu).
Galbensurile frecate cu zahar, iaurt si apoi ulei
Se adauga iaurtul, laptele si malaiul
Se adauga albusurile spuma
Aluatul in tava
Prajitura coapta
Malai dulce
Comentarii (32)
Ultimele comentarii
Ioana acum 6 ani - 26 Februarie 2018 11:51
cu drag, Timea!Galca Veronica-Daniela acum 5 ani - 16 Februarie 2019 11:44
Ioana, am dat peste reteta ta , a adus un coleg la servici de ziua lui si ne-a impartasit reteta.Personal s-a simtit putin malaiul si compozitia a iesit putin uscata.
As pune doar 100 g malai si cam 50 g de brinza de vaci, cred ca l-ar face mai cremos.
apropo, se vorbea mai sus de o reteta asemanatoare cu malaiul dulce cremos de la panemar, oare ai postat-o pe undeva?
Cred ca ala de la panemar e cu branza de vaci cel putin asa e impresia mea...multumesc anticipat.
Ioana acum 5 ani - 18 Februarie 2019 11:04
Uite varianta cu branza de vaci:[link]Veronica acum 4 ani - 10 Mai 2020 08:54
Foarte bun malaiul. L-am facut de mai multe ori, dar eram mereu in cautarea variantei de la Panemar si pt ca am vazut ca sunt si alti doritori, iar mie mi-a iesit si malaiul de la Panemar, o sa impartasesc reteta cu voi. Se fierb 500 ml de lapte cu 250 g faina de malai si 4 linguri de miere ( se poate pune si zahar si se poate pune o cantitate mai mare, in functie de cat de dulce se doreste). Cand s-a facut ca o mamaliga, se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca. Apoi se amesteca cu 100 g de faina alba, dupa care se adauga 6 oua si se amesteca, iar mai apoi 250 ml ulei. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga 500 g de branza de vaci si iar se amesteca bine. Se toarna comopozitia intr-un vas ( eu am folosit un vas dreptunghiular de yena) si se da la cuptor la 200 grade pt aproximativ 45 de minute. Pt amestecat eu am folosit mixerul vertical si s-ar putea sa fie acesta secretul retetei, pt ca am obtinut o compozitie foarte fina, bine mixata. Spor la treaba?!Ioana acum 4 ani - 11 Mai 2020 12:12
Veronica, se incearca asap! mie varianta de la Panemar nu mi se pare ca ar avea branza... oua, ulei, gris... asta am identificat.dar chiar azi merg si caut branza de vaca si incerc varianta asta. e primul desert de casa care-mi face cu ochiul de 2 luni incoace ;)
Veronica acum 4 ani - 13 Mai 2020 06:27
Perfect! Astept parerea ta!Ioana acum 4 ani - 13 Mai 2020 13:06
a iesit foarte apropiata de Panemar. Doar ca la mine se simte cam tare faina si din cauza asta cred ca e si cam densa. am folosit o faina bio de moara, acum am deschis punga, nu am mai folosit-o pana acum. e posibil ca aceast faina sa fie foarte diferita de cea cumparata. trebuie sa incerc cu faina normala. o refac in weekend!Veronica acum 4 ani - 23 Mai 2020 09:08
Intr-adevar, iese mai densa decat la Panemar. Probabil ca ar trebui sa renuntam la faina.ALEX acum 2 ani - 17 Aprilie 2022 15:18
La gust este fiarte bun dar eu as pune mai mult lapte fiindca a cam ramas faina de malai alfente in interior dar pernsonal nu ma deranjeaza tareMihaela acum un an - 31 Octombrie 2023 09:17
Eu pun si niste branza de vaci,yammy, delicios.!!!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email