Malai dulce

Retete desert Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Malai dulce ca la Cluj.

Malai este o prajitura traditionala foarte indragita in zona noastra. M-am bucurat cand am vazut ca a aparut in meniurile unor cafenele. M-am bucurat si mai mult sa aud ca le place copiilor. Cu atatea dulciuri care-ti iau ochii in magazine, se pare ca aceasta prajitura umila ca aspect reuseste sa castige inimile celor mici.

Eu adaug putin gris pentru a fi mai pufoasa, dar acesta poate fi inlocuit cu malai pentru varianta fara gluten.

Ingrediente

3 oua
125 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
450 gr iaurt gras (am folosit iaurt grecesc 10%)
50 ml lapte
100 ml ulei
150 gr malai (grisat)
50 gr gris fin
2 lingurite praf de copt

  1. Malaiul se amesteca cu grisul si praful de copt.
  2. Se separa ouale. Galbenusurile cu zaharul si 50 ml din iaurt se freaca cu mixerul pana se obtine o crema mai groasa galben deschis.
    * daca doriti alte arome, pe langa vanilie puteti adauga putina coaja rasa de lamaie sau portocala
  3. Se adauga uleiul in fir subtire in timp ce continuati sa mixati. Se adauga restul de iaurt si se mixeaza iar 1 minut. Se adauga laptele si se mixeaza cateva secunde.
  4. Se adauga amestecul de malai in ploaie, in timp ce amestecati manual cu telul.
  5. Se bat albusurile spuma care sta pe tel. Se incorporeaza in aluat in trei transe, amestecand usor cu telul sa nu se lase. Va rezulta un aluat spumos, care curge si se autoniveleaza.
  6. Se unge o tava de 28 x18 cm cu unt. Se toarna incet, de la mica distanta, compozitia in tava.
  7. Se da la cuptorul preincins la 170C timp de 40 minute (pana e rumena deasupra si scobitoarea iese curata in centru).
  8. Se lasa sa se raceasca, apoi s epoate felia. Se serveste simpla, pudrata cu zahar sau cu un sos de fructe (zmeura de exemplu).

Galbensurile frecate cu zahar, iaurt si apoi ulei

Se adauga iaurtul, laptele si malaiul

Se adauga albusurile spuma

Aluatul in tava

Prajitura coapta

Malai dulce

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...