Mazare bonne femme
Retete din Franta Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete simple
Doar pentru femei bune: mazare in stil frantuzesc. Sa nu ma intrebati cum de am mazare proaspata in aprilie! Cred ca am platit greutatea ei in aur :p
Reteta e clasica, combinatie sigura de mazare, ceapa si bacon. E interesant modul de gatire: mazarea aproape se face in suc propriu. Retete originala cere cateva frunze de salata care se aseaza deasupra ca sa tina aburul si sa mai lase apa. Nu m-am complicat cu frunzele si am pus pur si simplu cateva linguri de apa inainte de a sigila foarte bine tigaia si a fierbe mazarea la foc mic. E buna simpla dar si pe post de garnitura.
Ingrediente
450 gr mazare
100 gr bacon
1 ceapa medie (maxim 100 gr)
1 fir cimbrisor
8 linguri apa
1 lingura rasa unt
sare, piper negru
Portii: 2
- Intr-o tigaie mai adanca si nu extrem de larga se pune baconul taiat cubulete la foc mic pana-si lasa grasimea, dar nu trebuie sa fie rumen. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste totul in continuare pana ceapa e moale si baconul e rumen (cca 5 minute).
- Se adauga mazarea, untul si cimbrul. Se presara sare si piper negru. Se amesteca pana untul e topit. Se adauga apa si se aduce la fierbere.
- In acel moment se da focul la mic, se pune capacul (daca capacul nu e etans, puteti aseza o folie de aluminiu sub el) si se fierbe asa pana mazarea e facuta (cca 20-25 minute). Amestecati de 2 ori in acest timp si gustati mazarea de fiecare data ca sa puteti estima cand e gata. Cand amestecati verificati si daca mai e lichid in tigaie, mazarea nu trebuie sa arate uscata.
- Cand e gata, in tigaie ar trebui sa mai ramana doar putin lichid pe fund, ca un sos lejer. Daca doriti, acum puteti presara patrunjel sau menta tocata.
- Serviti mazarea calda cu paine de secara si daca doriti 1 lingura de branza de casa (sau telemea).
Calim baconul si ceapa
Adaugam mazarea, cimbrul si untul
Mazarea a fiert