Mujdei
Retete ieftine Retete romanesti Retete de Sosuri si Salsa
Si daca tot a fost - intamplator - o saptamana a retetelor simple, ce poate fi mai simplu si mai de baza decat mujdeiul romanesc? Iata cum fac mujdeiul cel mai simplu pentru pestele la gratar, pestele in malai, legumele sau ceafa la gratar, placintele cu cartofi. Daca il doriti picant puteti adauga un ardei iute copt cand pisati usturoiul, iar daca il doriti mai aromat si mai slab adaugati o rosie mica coapta. Daca totusi aceasta varianta e prea prea si va doriti ceva mai fin si mai usor, mai am o retete de mujdei, cel cu smantana.
Ingrediente
1 capatana de usturoi (cca 10 catei)
1/2 lingurita sare grunjoasa
1/2 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper negru macinat
3 linguri ulei
3-4 linguri apa
- Cateii de usturoi se lovesc cu latul unui cutit si se curata de coaja. Se trec apoi prin presa sau se toaca marunt cu cutitul.
- Se pun intr-un mojar impreuna cu sarea si se piseaza bine, pana se obtine un piure fin. Se adauga piperul si boiaua si se omogenizeaza.
- Se toarna incet uleiul in timp ce se amesteca cu pistilul. Veti obtine o crema potrocalie.
- Se dilueaza crema cu apa (pentru gust, sa nu fie asa puternic mujdeiul, dar si pentru consistenta). Daca doriti puteti adauga putina verdeata tocata (patrunjel sau marar).