Placinte cu cartofi si mujdei de usturoi

Retete aluaturi Retete cu cartofi Retete de post Retete ieftine Retete romanesti

Reteta Placinte cu cartofi si mujdei de usturoi

Aluatul si tehnica de intins sunt aceleasi ca si la placintele cu ceapa verde si marar. Doar umplutura difera, le-am pregatit pentru sotul meu care nu prea agreaza mararul, in schimb adora aceste placinte cu cartofi pe care le-a descoperit prima data in bucataria familiei mele.

Daca nu va place mujdeiul puteti sa le serviti unse cu smantana si apoi presarate cu cas razuit, dar atunci nu vor mai fi de post. Sunt bune si reci, pentru a le pastra acoperiti-le cu folie de plastic sau o punga cand sunt inca caldute. Rezista 24 de ore fara sa le puneti la frigider.

Ingrediente

Aluat

500 gr faina alba 000
300 ml apa calduta
1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
2 lingurite sare
1 lingurita zahar

Umplutura

1 kg cartofi
6-7 linguri ulei
piper
sare

Mujdei

5-6 catei usturoi
4 lingurite ulei
sare, piper
1 lingurita boia

ulei pentru prajit

Bucati: 8

  1. Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine.
  2. In acest timp preparam umplutura: se fierb cartofii taiati cubulete; se scurg de apa si apoi se sfarma ca si pentru piure; adaugati incet uleiul pana cartofii se leaga; condimentati cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
  3. Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
  4. Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
  5. Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
  6. Pregatiti mujdeiul: striviti cateii de usturoi si frecati-i cu putina sare pana se inmoaie; adaugati apoi uleiul incet ca la maioneza si frecati sa se incorporeze bine, pana se face pasta; adaugati piper si boia si apoi diluati cu cateva linguri de apa.
  7. Serviti placintele unse cu mujdei. Pofta buna!


Alte retete: Placinte cu ceapa verde si marar

Intindem umplutura pe jumatate de foaie de aluat

Intindem umplutura pe jumatate de foaie de aluat

Prajim placintele

Prajim placintele

Comentarii (55)

 

Ultimele comentarii

Marina  acum 9 ani - 25 Aprilie 2015 14:18  

Le-am facut si multumesc mult! Sunt delicioase!
 

Ioana  acum 9 ani - 26 Aprilie 2015 09:05  

cu drag, Marina!
 

Madi  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 07:57  

Acum am facut pentru prima data placinta cu cartofi, dar cy siguranta nu e pentru ultima data! Usor de facut si super bune!!! Mult succes pe mai departe!
 

Ana  acum 8 ani - 23 Februarie 2016 18:47  

Vroiam sa fac placintele dar cu sunca si cascaval. Intrebarea este daca pot adauga foarte putin sos de rosii? Aluatul s ar inmuia? E o idee mai buna sa las doar sunca si cascavalul?
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Februarie 2016 19:10  

se inmoaie. lasa doar sunca si cascavalul. eventual poti servi sosul de rosii langa ele, sa le inmoi, daca iti surade combinatia.
 

Mariana   acum 8 ani - 13 Mai 2016 15:35  

Nu stiu a citea oara fac aceste placinte. Sunt foarte, foarte bune. Nu te poti satura de ele. Multumim pt asa retete simple si delicioase.
 

Lorena  acum 7 ani - 30 Noiembrie 2016 14:41  

Super reteta si foarte gustoasa.Ma ajutat si ma ajuta mult site ul tau in acest post,BunulDUMNEZEU si Maica Domnului sa te ajute in tot ceea ce iti propui,Doamne ajuta!
 

Oana  acum 7 ani - 24 Martie 2017 13:32  

Buna ziua,
Imi puteti spune daca stiti cumva daca as putea pune placinta la cuptor, in loc sa o prajesc? Vreau sa i dau si copilului si nu i am dat pana acum prajeli. Iar placinta asta ma imbie tare. Multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Martie 2017 13:54  

asta e un aluat simplu, care la cuptor va iesi mai sec, ca de paine. cand vreau sa le fac la cuptor adaug apa minerala (sau lapte) si ou. Acesta e aluatul pentru cuptor:

500 gr faina
100 ml apa minerala
50 ml lapte
1 ou
1 lingurita sare
2 linguri ulei

25 gr drojdie proaspata+100 ml apa calduta+1/2 lingurita zahar -> la crescut 10 minute apoi se amesteca si se framanta cu cele d emai sus. se lasa la crescut 1 ora si apoi se continua normal.

poti incerca aluatul si modul de coacere in tigaie a acestei paini: [link] doar sa o umpli cu umplutura de cartofi.
 

Oana  acum 7 ani - 24 Martie 2017 14:36  

Multumesc tare mult, va anunt cum a iesit :).
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...