Musaca de miel

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti

Sarbatori fericite! Desi nu sarbatoresc acum Pastele, am profitata de oferta de miel de saptamana aceasta si am cumparat o spata pe care am dezosat-o, am curatat-o de tendoane si am tocat-o in masina de carne. Apoi am transformat-o in aceasta musaca delicioasa, cu influente marocane. Musacaua are o "crusta" speciala, din iaurt, aromata cu menta si patrunjel. Aceasta crusta proaspata, echilibreaza bine partea de jos care e mai grasa, usor dulceaga si bine condimentata. Am potrivit-o cu un pahar de vin rosu Cesari Mara Ripasso 2009 (vinul rosu preferat degustat in 2012).

Ingrediente

500 gr carne tocata de miel
1 ceapa
1 catel mare de usturoi
80 vin rosu sec
2 lingurite cu varf paste de ardei
3 rosii din conserva (+ sucul de pe ele)
1/2 lingurita chimion (cumin) macinat
1/8 lingurita nucsoara macinata
1 baton scortisoara ( de cca 3 cm)
10 rasnite chili
1/4 legatura patrunjel
6 frunze menta
1 vanata
5 cartofi
300 ml iaurt (am folosit 1 iaurt grecesc gras de 150 ml si unul natur simplu tot de 150 ml)
2 galbenusuri de ou
6 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 3

  1. Se toaca ceapa foarte marunt. Se caleste in 2 linguri de ulei incins pana se inmoaie. Se adauga carnea tocata si se caleste pana se evapora sucul pe care-l lasa si apoi incepe sa se rumeneasca un pic.
  2. Se adauga usturoiul strivit si se caleste inca 1 minut.
  3. Se adauga vinul si se lasa pana se evapora.
  4. Se adauga condimentele (chimion, scortisoara, nucsoara, chili), sare, piper dupa gust si pasta de ardei. Se lasa la calit inca 2 minute.
  5. Se adauga rosiile si sucul de pe ele (mixate in blender pana devin pasta) si inca 100 ml apa. Se aduce la fierbere.
  6. Se fierbe sosul de carne cu capac, la foc mic, timp de 30 minute.
  7. In acest timp se taie vanata rondele. Se ung cu ulei si se prajesc in tigaia grill (incinsa foarte bine timp de 5 minute), cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie, se presara cu sare si putin piper proaspat macinat.
  8. Intr-o tigaie larga se incing 2 linguri ulei. Cartofii se curata de coaja si se taie felii, nu foarte groase. Se prajesc in ulei pana se rumenesc un pic pe ambele parti. Se scot pe servetele, sa se absoarba de grasime. Se presara cu putina sare.
  9. Cand sosul e gata, se stinge focul si se adauga patrunjelul si menta tocate marunt (din care se pastreaza 1 lingurita de verdeturi pentru crusta)
  10. Intr-un vas termorezistent (15 x 23 cm) se aseaza un strat de cartofi prajiti, urmeaza un strat de vinete, apoi un strat de carne. Repetam, adaugand inca un strat de cartofi, apoi altul de vinete si in final strat de carne.
  11. Se amesteca iaurtul cu verdeata pastrata, sare si galbenusurile batute. Se toarna acest amestec peste ultimul strat de carne.
  12. Se da tava la cuptor, la 180C, timp de 30 minute.

Carnea si ceapa calite

Sosul de carne

Strat de cartofi in vas

Strat de carne

Crusta de iaurt

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...