Orez cu naut, legume si sos de iaurt

Retete de mancaruri cu legume Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Asa a iesit pachetul meu de pranz. Seara am pus fiecare componenta in caserole de sticla asa cum se vede in poza mica de jos si a doua zi la pranz doar am asamblat. E bun si la temperatura camerei, nu trebuie obligatoriu incalzit.

Ingrediente

Orez cu turmeric

200 gr orez basmati
25 gr unt
250-300 ml apa fierbinte
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita turmeric pudra

Naut cu curry

500 gr naut fiert (poate fi din conserva)
1 ceapa (cca 70 gr)
2 catei mari de usturoi
1 lingurita ghimbir razuit (piure)
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cardamom verde macinat
1/4 lingurita boia iute (optional)
piper negru
1-2 linguri ulei

Cartofi dulci si morcovi cu ghimbir

2 cartofi dulci
1 morcov mare (cca 200-250 gr)
1/2 lingurita ghimbir razuit (piure)
3 linguri ulei
1/4 legatura patrunjel
sare, piper negru

Ulei picant

uleiul ramas de la legume
1/4-1/2 lingurita fulgi de chili (pul biber am folosit)
1/8 lingurita boia dulce
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita chimen macinat
1 priza chimion macinat

Sos de iaurt

150 gr iaurt grecesc
35 gr pasta de susan (tahini)
1 lingura suc de lamaie
4-5 linguri apa
sare

Portii: 4

  1. Orezul se pregateste la cuptor dupa reteta de aici, doar ca in apa fierbinte in care dizolvati sarea adaugati si turmericul. La final, cand afanati orezul, gustati de sare.
  2. Cat e face orezul la cuptor pregatiti restul.
  3. Intr-o tigaie nu foarte larga se incinge uleiul si se adauga ceapa taiata pestisori. Se caleste doar pana se inmoaie, apoi se adauga usturoiul strivit si ghimbirul razuit. Se calesc inca 1 minut.
  4. Se adauga toate condimentele (rasniti piper cat doriti) si se amesteca sa se omogenizeze cu uleiul.
  5. Se adauga nautul si se calesc toate la foc mai mare cam 5 minute. Se drege de sare.
  6. Morcovii se taie bastonase nu foarte subtiri si se fierb in apa cu sare pana sunt complet facuti.
  7. Cartofii dulci se curata de coaja si se taie si ei bastonase (ca pt. cartofii pai, dar mai groase; un cartof cam in 6-8 bastoane). Se presara cu sare, se picura f. putin ulei si se coc la cuptor, la 220C timp de aprox. 20 minute, pana cand incep sa se rumeneasca usor.
  8. Intr-o tigaie, de data asta cat mai larga se incinge uleiul si se adauga ghimbirul, se soteaza 1 minut, pana incepe sa miroasa. Se adauga morcovii bine scursi si cartofii copti, se presara putina sare si se soteaza scurt in ulei, doar sa se acopere de aroma. Amestecati cu grija sa nu se rupa legumele. La final adaugati patrunjelul tocat fin. Se scot cu o paleta din tiagie.
  9. In uleiul aromat cu ghimbir care a ramas in tigaie (daca cumva nu a ramas cam 2 linguri, completati cu ulei proaspat; la mine nu a fost cazul) adaugati condimentele pentru uleiul picant si opriti focul. Lasati uleiul sa se infuzeze. Cand e racorit il puteti transfera intr-un bol mic.
  10. Pentru sos doar se amesteca ingredientele intr-un bol, apa adaugandu-se trepatat pana obtineti un sos cremos care curge usor de pe lingura.
  11. La servire se imparte orezul in 4 boluri, se adauga legume, apoi naut. Se picura sos si apoi ulei picant.

Totul e gata, impachetat pt pranzul la serviciu

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...