Orez iranian

Retete garnituri Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Orez iranian

Orez perfect fiert, care se desface bob cu bob. Exista mai multe modalitati de a fierbe acest orez fara sa se prinda de fundul oalei, dar am aflat de la prietena mea Leva din Iran ca cel mai des folosesc cartofii, fiind varianta economica. Ea il face in cratita cu margini joase si cand il rastoarna ramane intreg, ca un blat de tort. Oricum ar arata e gustos, iar cartofii aceia rumeniti de pe fund sunt cei mai buni.

Ingrediente

1 cana orez basmati
4 linguri unt topit
2 linguri ulei
1 cartof
sare

Portii: 4

  1. Se spala orezul in multe ape, pana apa ramane curata pe el, nu mai e laptoasa.
  2. Se aduce la fierbere multa apa cu sare intr-o oala. Se adauga orezul si se fierbe fix 8 minute din acel moment. Orezul trebuie sa nu fie fiert chiar de tot, sa se simta tare in mijloc.
  3. Se scurge orezul folosind o sita si se trece sub jet de apa rece sa se racoreasca. Se presara putina sare peste orez.
  4. Intr-o oala cu fund gros se toarna uleiul si apa doar cat sa se formeze o pelicula subtire (1-2 linguri apa). Se tapeteaza fundul oalei cu rondele de cartofi.
  5. Se toarna orezul peste cartofi, dandu-i forma de movilita, sa nu atinga peretii laterali. Cu coada unei linguri de lemn faceti 3 gauri in orez, ca sa poata circula aburul mai bine. Turnati peste tot orezul untul topit.
  6. Asezati oala pe plita, pe ochiul mic, acoperiti-o cu un prosop si apoi cu capac. Dati focul al maxim si lasati sa fiarba 1 minut, pana cand auziti ca incepe sa sfaraie continutul oalei. Atunci dati focul la minim si lasati sa fiarba 35 minute.
  7. Ridicati capacul si prosopul si rasturnati orezul pe un platou. Cartofii s-au rumenit si vor veni deasupra.
  8. Serviti orezul cald, dar e bun si rece.

Tapetam fundul oalei cu felii de cartofi

Tapetam fundul oalei cu felii de cartofi

Se pune orezul ca o movilita

Se pune orezul ca o movilita

Se fierbe la foc mic, practic in abur

Se fierbe la foc mic, practic in abur

Orezul e gata

Orezul e gata

Comentarii (5)

 

Elena Mah  acum 8 ani - 8 Martie 2016 16:57  

Minunat! Am gasit aceasta reteta pe allrecipes.com si am incercat-o alaturi de chicken fesenjun (?). Un deliciu!
 

Cori Cj  acum 8 ani - 8 Martie 2016 17:01  

Hey si La Multi Ani :p ..
Interesanta reteta dar pe langa reteta imi place si vasul in care ai pregatit. E ceva special? Sau mai bine spus, unde pot gasi si ce trebuie sa caut? :) :) :)
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Martie 2016 17:03  

ooo, da, fesenjan este o alta reteta iraniana cunoscuta si foarte buna. merge de minune cu orezul asta.
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Martie 2016 17:11  

La multi ani Cori!
vasul asta a fost o excentricitate de moment. am luat o tajina de la Emile Henry si a devenit vasul meu preferat de gatit. cand vazut la oferta oala asta (ei zic ca e pentru copt cartofii si castanele!!!) i-am si vazut potentialul pentru sarmale si orez :p bine, o folosesc si la copt cartofi si sfecla... si m-am ales cu doua vase de fapt fiindca are fund pe ambele parti ale "oului" (asa-i zic, vasul ou) si o poti pune pe plita cu ce parte vrei.
mai exact vasul e asta: [link]
si aici un filmulet cu el: [link]
 

Da, un orez excelent!  acum 8 ani - 23 Octombrie 2016 11:59  

Am invatat reteta asta in anii '90 pe cand eram student in Cluj.Vecinul meu era iranian si ne-am imprietenit, astfel ca am invatat cum fac ei orezul, oaia, pestele si muraturile.Au o bucatarie foarte buna.Eu folosesc o oala de tuci si capacul il imbrac intr-un stergar de panza de la bunica.Atentie cu prosoapele pe care le puneti sub capac, sa nu fie spalate cu detergenti, mirosul de parfum degajat poate altera orezul.O zi frumoasa!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...