Orez iranian
Retete garnituri Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene
Orez perfect fiert, care se desface bob cu bob. Exista mai multe modalitati de a fierbe acest orez fara sa se prinda de fundul oalei, dar am aflat de la prietena mea Leva din Iran ca cel mai des folosesc cartofii, fiind varianta economica. Ea il face in cratita cu margini joase si cand il rastoarna ramane intreg, ca un blat de tort. Oricum ar arata e gustos, iar cartofii aceia rumeniti de pe fund sunt cei mai buni.
Ingrediente
1 cana orez basmati
4 linguri unt topit
2 linguri ulei
1 cartof
sare
Portii: 4
- Se spala orezul in multe ape, pana apa ramane curata pe el, nu mai e laptoasa.
- Se aduce la fierbere multa apa cu sare intr-o oala. Se adauga orezul si se fierbe fix 8 minute din acel moment. Orezul trebuie sa nu fie fiert chiar de tot, sa se simta tare in mijloc.
- Se scurge orezul folosind o sita si se trece sub jet de apa rece sa se racoreasca. Se presara putina sare peste orez.
- Intr-o oala cu fund gros se toarna uleiul si apa doar cat sa se formeze o pelicula subtire (1-2 linguri apa). Se tapeteaza fundul oalei cu rondele de cartofi.
- Se toarna orezul peste cartofi, dandu-i forma de movilita, sa nu atinga peretii laterali. Cu coada unei linguri de lemn faceti 3 gauri in orez, ca sa poata circula aburul mai bine. Turnati peste tot orezul untul topit.
- Asezati oala pe plita, pe ochiul mic, acoperiti-o cu un prosop si apoi cu capac. Dati focul al maxim si lasati sa fiarba 1 minut, pana cand auziti ca incepe sa sfaraie continutul oalei. Atunci dati focul la minim si lasati sa fiarba 35 minute.
- Ridicati capacul si prosopul si rasturnati orezul pe un platou. Cartofii s-au rumenit si vor veni deasupra.
- Serviti orezul cald, dar e bun si rece.
Tapetam fundul oalei cu felii de cartofi
Se pune orezul ca o movilita
Se fierbe la foc mic, practic in abur
Orezul e gata