Orez prajit in stil japonez
Retete asiatice Retete garnituri Retete cu orez
Nu stiu daca ati apucat sa incercati chiftelutele de somon, dar am o garnitura grozava pentru ele, cel mai bun orez prajit de pana acum. Secretul gustului deosebit? Combinatia de unt aromat si sos de soia ;) Este reteta ideala cand doriti sa folositi resturile de orez fiert.
Ingrediente
100 gr orez cu bob lung
1 ou mic
2 linguri legume asortate congelate (optional)
1 lingura sos de soia (japonez)
1/2 lingura mirin
1 priza zahar
1 lingurita ulei
sare
Unt cu ghimbir
50 gr unt la temperatura camerei (82 % grasime)
20 gr ghimbir
Portii: 2
- Orezul se fierbe in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se scurge si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune intr-un vas acoperit (cu capac sau folie) si se lasa la frigider pana a doua zi.
* in aceasta reteta se poate folosi orezul fiert ramas de la o alta masa
** daca aveti deja orezul fiert, pentru aceasta reteta aveti nevoie de 200 gr - Untul se freaca spuma apoi se adauga ghimbirul dat pe razatoarea mica (e ca un piure) si se amesteca bine. Daca ghimbirul e mai fibros veti ramane in mana cu acele fibre dupa ce-l dati pe razatoare. Acele fibre se arunca, nu le adaugati in unt. Untul se ruleaza in folie de plastic/aluminiu, sa obtineti un rulou, si il dati la frigider macar cateva ore. Untul aromat rezista 1 saptamana la frigider, deci il puteti pregati din timp si-l folositi cand aveti nevoie. O perioada mai lunga il puteti pastra la congelator. Aceasta cantitate de unt este suficienta pentru 5-6 portii de orez.
- O tigaie larga (preferabil de fonta sau o tigaie cu fund gros care se incalzeste foarte bine) se unge cu ulei si se incinge bine. Veti lucra tot timpul cu focul dat la maxim.
- Se adauga o lingurita generoasa de unt aromat si cand se topeste se sparge oul. Se amesteca rapid ca la papara, astfel incat oul sa se rupa bucatele. Daca doriti, adaugati acum legumele congelate (de genul celor folosite aici) si sotati-le impreuna cu oul inca 1 minut.
- Adaugati orezul fiert si amestecati timp de 2 minute. Trageti orezul pe marginea tigaii si in centru adaugati inca 1 lingurita de unt. Cand e topit, amestecati rapid, astfel incat orezul sa fie acoperit de unt. Sotati asa, amestecand mereu cam 2-3 minute. Atentie, e posibil ca orezul sa pocneasca si sa sara din tigaie in acest timp, feriti-va fata.
- Adaugati sosul de soia, mirinul si zaharul. Amestecati si gustati. Adaugati sare daca e necesar.
- Se serveste imediat.
Adaugam a doua transa de unt
Comentarii (19)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 31 Ianuarie 2015 19:17
nici una din variante. limoncello (prea aromat) sau grappa (prea tare) in niciun caz. pune doar putin mai mult zahar daca nu ai ce am sugerat mai sus.Raluca acum 9 ani - 10 Martie 2015 14:30
Am facut acum, dar n-am folosit mirin, unt sau ghimbir, ca nu am avut. Tot a iesit nemaipomenit. Am folosit ulei de susan, putin ulei de masline si mix de legume congelate (morcov, bambus, mazare pastai, ardei, broccoli, muguri fasole) si un ou de gasca de tara. E bestiala aceasta reteta, o s-o repet, avand in vedere ca niciodata nu estimez o cantitate rezonabila de orez pentru 2 persoane atunci cand il fierb si imi raman destule resturi la frigider dupa ce il servim ca garnitura pentru diverse retete.Dana acum 9 ani - 30 Martie 2015 13:33
stii ca orezul fiert cu o zi inainte are calorii mai putine?[link]
interesting to read...
Ioana acum 9 ani - 30 Martie 2015 13:36
cooool! 60% in minus, asta e foarte tare.Dana acum 9 ani - 1 Aprilie 2015 12:48
mi-a iesit foarte bine, neasteptat :) - initial am avut eu intentii sa adaug si niste ciuperci usor calite, niste mazare, niste cozi de ceapa verde tocate...dar am ramas fara timp asa ca fost simplu, simplu, fara mirin, si a iesit foarte bun.Ioana acum 9 ani - 1 Aprilie 2015 13:37
excelent, dana!Dana acum 8 ani - 28 Noiembrie 2015 20:06
Ioana, dar daca folosesc putin ghimbir, proaspat ras, sau pudra, peste unt in tigaie crezi ca nu obtin acelasi efect? Nu prea apuc sa prepar inainte :)Ioana acum 8 ani - 30 Noiembrie 2015 10:25
Dana, sigur ca merge. daca faci untul aromat acesta doar se impregneaza mai bine cu ghimbir si e mai comod. dar si asa cum zici tu va functiona ok. foloseste ghimbir proaspat.Anna acum 8 ani - 8 Martie 2016 04:46
Unde as putea gasi Sake?Ioana acum 8 ani - 8 Martie 2016 09:56
Anna, ai cautat la standurile care vand sushi? ei au sake la sticlute mici (cam 150ml).Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email