Pachetele cu mere, scortisoara si nucsoara
Aceasta e o reteta a Annei Olson, am vazut-o la tv acum cateva saptamani. E o reteta simpla, dar de efect, mai ales pentru invitati pretentiosi.
Cui nu-i plac deserturile cu mere coapte?
Ingrediente
Crusta
220gr faina
2 linguri zahar
1 varf cutit sare
225 gr unt taiat cubulete, ffff rece, eu l-am pus 10 min la congelator
1 galbenus
3 linguri apa sau lapte
Umplutura
6 mere
6 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1 varf cutit cuisoare macinate
120 gr stafide
3 linguri pesmet(eu am pus nuca macinata, rolul e de a absorbi sucul merelor)
2 linguri brandy
Sirop
300 ml apa
110 gr zahar
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
3 lingri unt
- Se amesteca faina cu zaharul, sarea, si untul pana avem un aluat nisipos. Apoi incorporam galbenusul si laptele/apa pana se leaga aluatul. Aluatul trebuie sa nu fie lipicios deloc. Se pune intr-o folie si se da la frigider 15 minute.
- In acest timp facem siropul. Punem toate ingredientele exceptand untul intr-un vas si fierbem 5 minute. Apoi incorporam untul si luam de pe foc.
- Urmeaza umplutura....2 linguri de zahar se amesteca cu aromele(scortisoara, nucsoara, cuisoare). Separat se amesteca stafidele cu nuca macinata/pesmet, restul de zahar si brandy.
- Merele se curata de coaja si se scot cotoarele folosind instrumentul special.
- Se intinde aluatul si se taie in 6 patrate. Merele se dau prin zaharul condimentat, apoi se pun in mijlocul aluatului, se umplu cu amestecul de stafide. Se aduna aluatul in jurul marului si se fac pachetele, folosind degetele umezite in apa ca sa lipiti capetete.
- Se pun pachetelele intr-un vas nu foarte mare, ele trebuie sa stea apropiate si se toarna desupra siropul .
- Se dau la cuptor la 190C pentru 45 minute, pana se rumenesc.
- Se servesc in sos de vanilie.
Aluat
Se scoate cotorul merelor
Se amesteca mirodeniile
Se trec merele prin mirodenii
Se aseaza merele pe aluat
Se imacheteaza marul
Mar in aluat cu sos caramel
Sectiune
Comentarii (13)
Ultimele comentarii
simona acum 15 ani - 7 Octombrie 2009 11:30
Ioana, am facut si eu desertul acesta sambata trecuta, am respectat intru totul reteta ta, cu toate ca aveam si eu una asemanatoare. Nu-mi dau seama prea bine ce rol are siropul la copt ? Au iesit foarte bune, dar am avut tot timpul impresia ca siropul e in plus. Cum ar fi dacale-as coace fara acel sirop ? Poate ca ar crapa aluatul la copt...?
Ioana acum 15 ani - 7 Octombrie 2009 11:47
eu n-am incercat fara sirop. l-am turnat de fiecare data peste ele fiindca am avut impresia ca face crusta mai dulce si mai moale. fara, am impresia ca aluatul ar fi casant, si asa cum zici, cred ca sunt sanse mari sa crape si chiar sa cada de pe mere, ceea ce ar fi cam inestetic.reteta ta era fara sirop? cum ti-a iesit, daca ar fi sa le compari cu acestea?
simona acum 15 ani - 7 Octombrie 2009 12:01
Reteta mea e cu un aluat ca cel de cozonac si fara sirop, si tot plezneste putin aluatul la copt, totusi fara sa cada de tot si sa-mi strice ... reputatia (ha, ha !). Reteta ta imi place mai mult, pt.ca aluatul e usor crocant , dar si pt.ca (recunosc ;) ) e mai rapida.Ioana acum 15 ani - 7 Octombrie 2009 12:09
daca e ca cel de cozonac, clar e mai pufos decat acesta, care e ca aluatul pentru tarte.eh, retetele mele sunt mai simple dintr-un singur motiv pe care l-am mai spus, imi place sa manac bun si diversificat, dar nu sa ma martirizez in bucatarie.. nu ca as avea ceva impotriva celor care fac asta, dar nu e in firea mea. imi place sa am muuuult timp liber, pentru alte pasiuni
Andra acum 14 ani - 28 Aprilie 2010 10:01
Ioana, ai aflat secretul masurilor pe care le foloseste anna olson? Si eu urmaresc emisiunea ei si mai mereu ma pregatesc sa scriu retetele, cand puf, imi da in cap cu masurile si nu stiu exact ce cantitati au masurile alea. Tu stii?Ioana acum 14 ani - 28 Aprilie 2010 10:54
am un pahar gradat care arata masurile si in cup si ma ghidez cu ajutorul lui.Andra acum 14 ani - 28 Aprilie 2010 15:16
pai am si eu pahar dintr-ala, numai ca n-am reusit sa aflu cat inseamna o masura de-a annei olson, ce gramaj are. :)Ioana acum 14 ani - 29 Aprilie 2010 16:02
depide de ce cantaresti, un cup de faina e diferit de un cup de orez sau unul de alune... poti canrai apoi cu un cantar cate grame are fiecare.Gabriela acum 12 ani - 18 Noiembrie 2012 15:47
Seamana cu aceasta reteta.[link]
Vio acum 11 ani - 27 Noiembrie 2012 12:28
Draga Ioana, te urmaresc zi de zi si daca n-o fac o zi, atunci seara iau laptop-ul si: e-retete.ro. Si eu sunt pt mancare de calitate, mai ales estetic, de aceea permite-mi te rog sa adaug ceva: inainte de a le pune la cuptor poti gauri deasupra, undeva mai putin vizibil, cu un ac/dispozitiv de pus frigarui (scuza-ma, dar nemaivorbind romana de 11 ani, mi-e greu sa gasesc cuvantul potrivit, intelegi tu), vor iesi si mai bune, acelasi procedeu se foloseste si la porc pie si alte placinte englezesti. Succes si admir din inima tot ceea ce faci.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email