Pachetele cu mere, scortisoara si nucsoara
Aceasta e o reteta a Annei Olson, am vazut-o la tv acum cateva saptamani. E o reteta simpla, dar de efect, mai ales pentru invitati pretentiosi.
Cui nu-i plac deserturile cu mere coapte?
Ingrediente
Crusta
220gr faina
2 linguri zahar
1 varf cutit sare
225 gr unt taiat cubulete, ffff rece, eu l-am pus 10 min la congelator
1 galbenus
3 linguri apa sau lapte
Umplutura
6 mere
6 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1 varf cutit cuisoare macinate
120 gr stafide
3 linguri pesmet(eu am pus nuca macinata, rolul e de a absorbi sucul merelor)
2 linguri brandy
Sirop
300 ml apa
110 gr zahar
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
3 lingri unt
- Se amesteca faina cu zaharul, sarea, si untul pana avem un aluat nisipos. Apoi incorporam galbenusul si laptele/apa pana se leaga aluatul. Aluatul trebuie sa nu fie lipicios deloc. Se pune intr-o folie si se da la frigider 15 minute.
- In acest timp facem siropul. Punem toate ingredientele exceptand untul intr-un vas si fierbem 5 minute. Apoi incorporam untul si luam de pe foc.
- Urmeaza umplutura....2 linguri de zahar se amesteca cu aromele(scortisoara, nucsoara, cuisoare). Separat se amesteca stafidele cu nuca macinata/pesmet, restul de zahar si brandy.
- Merele se curata de coaja si se scot cotoarele folosind instrumentul special.
- Se intinde aluatul si se taie in 6 patrate. Merele se dau prin zaharul condimentat, apoi se pun in mijlocul aluatului, se umplu cu amestecul de stafide. Se aduna aluatul in jurul marului si se fac pachetele, folosind degetele umezite in apa ca sa lipiti capetete.
- Se pun pachetelele intr-un vas nu foarte mare, ele trebuie sa stea apropiate si se toarna desupra siropul .
- Se dau la cuptor la 190C pentru 45 minute, pana se rumenesc.
- Se servesc in sos de vanilie.
Aluat
Se scoate cotorul merelor
Se amesteca mirodeniile
Se trec merele prin mirodenii
Se aseaza merele pe aluat
Se imacheteaza marul
Mar in aluat cu sos caramel
Sectiune