Paine indiana cu cartofi

Retete aluaturi Retete cu cartofi Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine

Aloo Paratha se numesc aceste paini specifice nordului Indiei. Sunt de post, dar sunt atat de bune incat va veti gandi cu pofta la ele si in afara postului. Poate chiar veti da un party "Aloo Paratha", asa cum planuim noi pentru saptamana viitoare ;)

Ingrediente

Aluat

225 gr faina alba (tip BL55)
150 gr faina integrala
220 ml apa calduta
2 linguri ulei
1 lingurita rasa sare

Umplutura de cartofi

500 gr cartofi fainosi (pentru piure)
1 ceapa rosie
1/4 lingurita chimion (cumin)
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita chili pudra
1/4 lingurita turmeric
1/4 legatura patrunjel
5 frunze menta
5 linguri ulei
piper, sare

Bucati: 8

  1. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. Se adauga uleiul.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2.5 ore).
  4. Pentru umplutura se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare pana sunt facuti.
  5. Cat timp fierb cartofii, se toaca ceapa marunt si se caleste in ulei timp de 10-15 minute (pana este foarte moale). Se adauga condimentele (chimion, coriandru, chili, turmeric, piper). Se amesteca bine inca vreo 30 secunde pe foc.
  6. Se scurg cartofii (retineti 2-3 linguri apa) si se sfarama ca pentru piure. Se adauga ceapa calita cu condimente, cele 2-3 linguri de apa retinuta si se amesteca pana la omogenizare. Se pune sare dupa gust si se adauga verdeturile tocate fin.
  7. Se imparte aluatul in 8 bucati egale.
  8. Fiecare foaie se intinde un pic cu mana (un disc un pic mai mare decat palma) pe masa de lucru data cu faina.
  9. In centru se aseaza 1 lingura de umplutura. Se ridica marginile aluatului peste umplutura si se sigileaza. Se intoarce cu partea sigilata in jos.
  10. Se intinde "chifla" obtinuta cu mainile pana obtineti un disc gros. Apoi continuati sa intindeti cu sucitorul pana verdeata din umplutura se vede destul de clar (foaia va avea vreo 3 mm grosime).
  11. Incingeti foarte bine o tigaie de fonta sau antiaderenta (5 minute la foc mare). Cand e fierbinte, tamponati tigaia cu un servetel inmuiat in ulei. Veti tampona tigaia cu ulei inainte de coacerea fiecarei paini.
  12. Coaceti fiecare paine in tigaie, 3 minute pe prima parte si 2-3 minute pe a doua parte (va uitati dedesubt sa aiba pete rumene pe toata suprafata). Dupa ce scoateti painea din tigaie,o puteti tampona cu putin ulei sau treceti un cubulet de unt peste ea (in afara postului).
  13. Stivuiti painile coapte pe o farfurie si acoperiti-le cu folie pana le terminati pe toate.
  14. Se taie fiecare paine in opt, ca pizza. Se serveste calda, cu muraturi sau cu iaurt (in afara postului).

Aluatul amestecat cu mana

Aluatul framantat

Aluatul taiat bucati

Ceapa calita

Ceapa calita cu condimente

Intindem foaie cu mana

Asezam umplutura in centru

Ridicam marginile si sigilam

Intindem foaia subtire

Coacem painea

Paine indiana cu cartofi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...