Panna cotta cu cafea
Retete desert Retete din Italia Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
Panna cotta este un desert italian, foarte simplu de preparat. Practic contine doar smantana, lapte, zahar si gelatina, iar aromele sunt la alegerea voastra. Astazi am ales sa aromatizez panna cotta cu cafea, ca sa scap de lichiorul care zacea pe fundul unei sticle de ceva vreme. De fapt, lichiorul de cafea Sheridan's, acea combinatie de lichior alb-negru care nu se amesteca in pahare si care m-a uimit acum cativa ani cand l-am baut prima data, a fost cel care m-a inspirat la aceasta panna cotta.
Ingrediente
300 ml smantana pentru frisca
150 ml lapte
50 ml lichior de cafea
50 gr zahar
2 linguri cafea boabe
1 plic 10 gr gelatina (incolora)
f. putin ulei pentru uns formele
Portii: 4
- Preparam jeleul de cafea: intr-o cescuta punem 1 gr gelatina si o acoperim cu 10 ml apa rece. Se lasa 10 minute sa se umfle.
- Lichiorul de cafea se pune intr-o craticioara si se incalzeste, fara sa fiarba insa. Se ia de pe foc. Se adauga gelatina inmuiata in el si se amesteca pana se dizolva.
- Se ung 4 cescute de cafea (de 150 ml) cu putin ulei. Se imparte lichiorul preparat in cele 4 cescute. Se acopera cu folie de plastic si se dau la frigider timp de 1 ora, pana jeleul e fixat.
- Intr-o craticioara amestecam smantana pentru frisca si laptele. Punem 100 ml din acest amestec peste restul de gelatina (9 gr) si lasam sa se umfle.
- Adaugam zaharul si boabele de cafea zdrobite peste amestecul frisca+lapte. Punem craticioara pe foc si incalzim pana zaharul e topit (nu trebuie sa fiarba). Luam craticioara de pe foc, punem capacul pe ea si lasam sa se infuzeze 10 minute.
- Strecuram amestecul, iar boabele de cafea se arunca. Amestecul acum ar trebui sa fie cald, dar daca nu e, il mai puneti un pic pe foc sa se reincalzeasca.
- Se adauga gelatina si se amesteca bine, pana se dizolva.
- Se divide amestecul de panna cotta in cele 4 cescute (peste stratul de jeleu). Se acopera cu folie si se dau la frigider minim 4 ore.
- Cand e gata, panna cotta se poate servi direct din cescute sau se poate rasturna pe farfurioare de cafea. Pentru a scoate panna cotta din forma, treceti cu cutitul pe margine si apoi rasturanti-o. Daca nu cade, scufundati cescuta in apa fierbinte timp de 10 secunde si incercati din nou.
* daca doriti sa serviti panna cotta direct din cescute, puteti alege cescute de sticla, sa se vada straturile si sa inversati straturile: prima data faceti stratul de panna cotta si deasupra cel de jeleu.
Panna cotta in cestile de cafea
Panna cotta cu cafea