Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc
Retete desert Retete din Italia Retete fara gluten Retete simple
Sezonul de capsuni a inceput! Este un an prielnic capsunilor, parca niciodata nu au fost asa bune.
Sarbatoresc acest moment cu un desert elegant care pune in valoare gustul capsunilor proaspete. Este echivalentul dulce al salatei Caprese.
Ingrediente
150 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca (35%)
150 gr iaurt grecesc
1 pastaie de vanilie (sau 1 lingurita pasta de vanilie)
5 gr gelatina granulata (incolora)
40 gr zahar
8-12 capsuni proaspete
Sirop de busuioc
100 gr zahar
100 ml apa
5 gr frunze busuioc (frunzele de la 3 fire)
Portii: 4
- Intr-un vas cu cioc se pun 50 ml lapte si se presara deasupra gelatina. Se lasa se se umfle pana pregatiti restul.
- Intr-o craticioara se pune zaharul, restul de lapte si smantana. Se da la foc mic si se infierbanta (nu e nevoie sa fiarba) pana zaharul se dizolva.
- Se toarna acest amestec peste laptele cu gelatina si se amesteca timp de 1 minut, ca sa se dizolve gelatina. Se adauga miezul/pasta de vanilie. Se lasa amestecul sa se racoreasca bine de tot, amestecand din cand in cand.
- Cand compozitia e doar calduta, se adauga iaurtul. Se amesteca bine, eventual folosind un tel pentru o mai buna omogenizare. Se lasa compozitia sa stea cam 15 minute, amestecandu-se din cand in cand.
- Impartiti compozitia in 4 forme (am folosit inelele de patiserie de 8 cm diametrul, carora le-am invartit fundul in folie de plastic; se pot folosi si inele usor mai mici) si dati la frigider minim 4-6 ore, pana se incheaga.
- Se topeste zaharul in apa la foc mic. Se da focul la mediu si se mai fierbe siropul 5 minute. Se lasa sa se raceasca complet.
- Se mixeaza in robot siropul si busuiocul. Se lasa 5-10 minute sa se infuzeze. Se strecoara siropul printr-o sita fina (cea de ceai). Se pune la frigider pana e nevoie de el.
* siropul este suficient pentru minim 8 bucati de panna cotta - Se taie capsunile rondele si se presara cu o priza de zahar si se lasa sa stea pana pregatiti restul.
- Servire: se scoate folia de pe fiecare inel si se aseaza inelul in mijlocul farfuriei de servire. Cu uscatorul de par se incalzeste putin, pe exterior, marginea inelului, de jur imprejur. Incercati sa-l scoateti. Daca panna cotta nu se desprinde usor de pe pereti, continuati sa incalziti. La un moment dat inelul va aluneca usor si panna cotta ramane intacta in farfurie.
- Asezati pe fiecare panna cotta rondele de capsuni. Turnati cate 2-3 linguri sirop de busuioc peste ele. Serviti imediat.
Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc