Pasta de ceapa
Retete condimente Bucataria indiana Retete cu legume Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa
Unii ingroasa sosurile cu faina, altii cu galbenusuri de ou, insa indienii folosesc ceapa. Aproape toate mancarurile lor cu sos incep prin calirea mai multor cepe pana la caramelizare. Acest proces dureaza in jur de 50 minute, asa ca daca reusim sa preparam o cantitate mai mare in avans, o sa scurtam foarte mult prepararea retetelor indiene. Veti vedea in reteta de maine, cum, daca avem pasta de ghimbir-usturoi si cea de ceapa gata pregatite, totul e doar o chestiune de asamblare.
Ingrediente
1.5 kg ceapa alba
1 lingurita sare
6 linguri ulei
Portii: 7 linguri cu varf pasta de ceapa
- Se curata ceapa si se taie oricum doriti (rondele, pestisori, solzisori; eu le-am tocat rapid in robot, am dat doar cateva pulsuri).
- Se imparte uleiul in doua tigai mari (30 cm diametru) si se incinge. Se adauga ceapa (jumatate de cantitate in fiecare tigaie) si sarea si se amesteca bine.
* am folosit doua tigai in paralel pentru a se carameliza mai repede si uniform ceapa - Se da focul la mic si se lasa ceapa la calit. Se amesteca cam la 10 minute pentru ca ceapa sa se prajeasca uniform. (vezi poze cum se caramelizeaza ceapa la intervale de 15, 30 si 50 minute).
- Dupa 50 de minute, ceapa va fi aurie-maronie. Stingeti focul.
- Se pune in blender si se mixeaza bine. Se pastreaza la frigider 2 saptamani.
Ceapa in tigaie
Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa
Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca
Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos
Mixam in blender
Pasta de ceapa