Pui Vindaloo

Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete de post Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Pui Vindaloo

Preferata mea dintre toate mancarurile indiene incercate pana acum! Asa ca va invit pe toti sa o incercati. Exact, pe toti, chiar si vegetarienii si veganii. In ciuda titlului, aceasta nu este o reteta rezervata doar carnivorilor! Carnea se poate inlocui cu tofu sau telemea nesarata. De fapt carnea sau orice puneti in sos este... cum sa zic... aproape lipsita de importanta. Sigur, va da o usoara aroma caracteristica, insa sosul este baza. La final, garantez ca toti vor mai dori o portie de sos si poate chiar vor declara ca si mine: "daca as fi vegetariana, as vrea sa traiesc in India!" ;)

Originile acestei retete din regiunea Goa a Indiei, stau de fapt intr-o reteta portugheza: "Carne de vinha d'alhos" de unde vine si numele "vindaloo". Reteta portugheza se referea la carne gatita cu vin si usturoi. Indienii au preluat ideea, au inlocuit vinul cu otet si bineinteles au adaugat condimentele lor fabuloase, rezultand acest curry picant.

* pana acum am incercat aceasta mancare in variantele cu carne de pui, porc si telemea nesarata (paneer in indiana)

Ingrediente

1 kg piept de pui (sau 500 gr piept de pui si 2 cartofi; sau carne de porc, vitel, miel sau chiar peste; sau tofu pentru varianta vegan; sau telemea dulce (nesarata) pentru varinta lacto-vegetariana)
2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi
1 lingura coriandru boabe (le macinati)
1 lingurita turmenic
5 linguri ulei

Pasta Vindaloo

2 lingurite piper negru boabe
2 lingurite rase seminte chimion (cumin)
1 pastaie cardamom verde
1 bucatica baton scortisoara (cca 3 cm)
2 foi dafin
1-3 ardei iuti uscati (eu le-am scos semintele)
2 linguri otet (de vin alb)
2 linguri vin alb sec
2 lingurite zahar brun
1 lingurita sare
3 linguri cu varf pasta de ceapa

Portii: 4

  1. Pasta Vindaloo: se pun toate condimentele incepand de la piperul negru pana la ardeii iuti (inclusiv) intr-o tigaie fara adaos de grasime. Se prajesc la foc mare, scuturand des tigaia, cca 3 minute, pana incep sa fumege usor. Se macina fin in masina de cafe.
    * am folosit 2 ardei iuti
  2. Se adauga otetul, vinul, zaharul si sarea si se amesteca bine. Se lasa 10 minute sa se rehidrateze condimentele. Adaugam apoi pasta de ceapa si pasta vindaloo e gata!
    * se foloseste doar otet in aceasta reteta (4 linguri) dar cred ca deja sunteti obisnuiti cu aversiunea mea pentru el, asa ca am substituit 2 linguri cu vin alb
  3. Intr-o tigaie de 30 cm cu pereti mai inalti incingeti uleiul. Adaugati pasta de ghimbir si usturoi si caliti 1 minut.
  4. Adaugati coriandrul macinat si turmenicul si caliti inca 30 secunde.
  5. Adaugati cuburile de pui (sau orice carne ati ales, inclusiv cartofii daca ati mers pe aceasta varianta) si amestecati bine. Prajiti puiul pana-si schimba peste tot culoarea.
    * Atentie! Daca ati ales sa faceti aceasta retete cu tofu, telemea sau peste sariti acest pas; ele nu trebui inca adaugate in sos fiindca se fac repede
    ** in schimb, prajiti cuburile de tofu, telemea (scurse foarte bine de apa) sau peste separat, intr-o tigaie teflonata cu fff putin ulei; se prajesc scurt, doar pana se rumenesc usor.
  6. Adaugati pasta Vindaloo si 250 ml apa (sau supa de pui). Aduceti la fierbere, puneti capacul si dati focul mic sub tigaie. Fierbeti 1 ora, amestecand doar de 2-3 ori in ea. E gata cand uleiul s-a ridicat la suprafata (ceea ce se va intampla dupa 1 ora de fiert :) ).
    * daca ati ales sa faceti aceasta retete cu tofu, telemea sau peste adaugati-le in sos in ultimele 10 minute de fiert; ele trebuie doar sa se incalzeasca
    ** catre final, verificati consistenta sosului si daca vi se pare prea lichid luati capacul in ultimele minute de fiert si cresteti putin puterea focului sub tigaie
  7. Se serveste cu orez fiert sau cu paine roti sau naan. In timpul saptamanii, cand nu am timp sa prepar painea roti in casa, folosesc lipii arabesti pe care le incalzesc intr-o tigaie si apoi trec peste ele cu un cubulet de unt.

Prajim condimentele

Prajim condimentele

Macinam condimentele

Macinam condimentele

Hidratam condimentele cu otet si vin

Hidratam condimentele cu otet si vin

Adaugam pasta de ceapa si obtinem pasta vindaloo

Adaugam pasta de ceapa si obtinem pasta vindaloo

Prajim pasta de ghimbir si usturoi

Prajim pasta de ghimbir si usturoi

Adaugam coriandrul si turmenicul

Adaugam coriandrul si turmenicul

Adaugam puiul si-l prajim...

Adaugam puiul si-l prajim...

Pana puiul isi schimba culoarea

Pana puiul isi schimba culoarea

Adaugam pasta vindaloo si apa

Adaugam pasta vindaloo si apa

Pui Vindaloo

Pui Vindaloo

Comentarii (32)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 12 ani - 6 Martie 2012 12:05  

daca ti-a placut Makhani o sa-ti placa si aceasta.
 

Oros Cristian Oliviu  acum 11 ani - 27 Februarie 2013 17:04  

Nici nu poti descrie in cuvinte cat de buna poate fi mancarea asta, ador mancarea indiana ador condimentele.
 

Lia  acum 11 ani - 15 Iulie 2013 22:31  

hai ca sunt pusa pe vorba si scriu impresii pe la retetele pe care le-am preparat de pe aici;

puiul Vindaloo bun, m-au atras multele condimente dar am gresit cate ceva; am inlocuit chimionul cu chimen si nu cred c-a fost bine, voi avea in curand si cumin de la un magazin arabesc dar atunci n-am gasit deloc pe nicaieri in supermarket-uri;
apoi la prajirea condimentelor am respectat timpul dar chimenul aproape ca s-a ars, arata negru; ardeiul se grilleaza mai greu si trebuie pus doar el primul si dupa 2 minute cred semintele care se fac rapid si evit astfel arderea;
in rest am respectat reteta, le-am avut pe toate;

in prima zi nu m-a dat pe spate, nu eram obisnuita cu aromele prea exotice, a doua zi dupa ce a mai stat si-au imprumutat mai bine aromele si era mai bun;
 

Lia  acum 11 ani - 17 Iulie 2013 07:50  

revin cu o confirmare ....
ieri am primit in sfarsit si eu chimionul, cumin-ul cel adevarat si vreau sa confirm ce ai tot spus ca are alt gust si miros fata de chimen;

voi preciza asta pe toate site-urile de retete cand va veni vorba pt ca este o mare confuzie

am preferat sa-l iau gata macinat desi era bine sa macin dupa nevoie dar nu m-ajuta ustensilele pe care le am, semintele de chimen nu mi le-a macinat decat maxim o patrime; stiu ca macinat nu-l pot praji dar asta e!

 

Ioana  acum 11 ani - 17 Iulie 2013 09:24  

ca bine ca ai reusit sa faci rost de el, vei vedea diferenta in mancaruri. sa-l folosesti cu placere!
 

Lia  acum 11 ani - 17 Iulie 2013 10:28  

Multumesc.
Pentru bucuresteni spun ca se gaseste in magazinele arabesti doar ca ei ii zic "camun" de la "cumin" ... dar am uitat sa intreb cat costa pt ca mi l-a adus sotul si nu e prin zona ca sa-l intreb acum.
 

Maria-Cristina   acum 7 ani - 27 Mai 2017 12:46  

Delicios si tonic din cauza ghimbirului si a condimentelor! La mine a fost extrem de tonic pentru ca nu am scos samburii de la ardeii iuti???. Felicitari Ioana!
 

Beatrice Morariu  acum 5 ani - 18 Iunie 2019 19:16  

Am facut in weekend [link] si a iesit delicios!
Mi-a ramas destul de multa pasta de ceapa si as vrea sa incerc reteta asta, dar as vrea sa intreb daca iese foarte picant? Puiul in sos cu piper negru mi s-a parut potrivit, dar observ ca la reteta asta intra destul de mult piper si un ardei iute (minim) si ma gandeam cum iese :)

Aaah si mai am o intrebare, daca inlocuiesc cuminul cu cel macinat, trebuie pusa aceeasi cantitate sau un pic mai mult?

Multumesc anticipat:)
 

Ioana  acum 5 ani - 19 Iunie 2019 10:17  

Beatrice, iese mediu picant, e placut de mancat. Eventual pune 1 ardei iute si cand fierbe gusti si daca vrei sa faci mai picant adaugi fulgi/pudra de chili pana iti placa.
daca folosesti chimion macinat pune doar jumatate (1 lingurita).
 

Beatrice  acum 5 ani - 21 Iunie 2019 13:03  

Multumesc mult:) abia astept sa gust!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...