Pastel de Cuatro Leches

Retete desert Retete cu ou Retete din America de Sud si Centrala

Reteta Pastel de Cuatro Leches

A devenit prajitura mea preferata. Este excelenta, trebuie sa o incercati, deveniti dependenti de ea si crema de lapte(Dulce de Leche).

Ingrediente

Dulce de leche(crema de lapte)

1.250 ml lapte gras + 250 ml frisca nebatuta(ideea e sa fie laptele foarte gras, daca aveti lapte de la tara nu mai puneti frisca ci folositi 1.5 l lapte)
600 gr zahar
1 varf de cutit bicarbonat (face ca acesta crema sa iasa mai inchisa la culoare, ca si caramelul, deci nu uitati sa-l puneti)
1 varf cutit sare

Blatul

300 gr faina
2 lingurite praf de copt
un varf de cutit de sare
6 oua
250 gr zahar
125 ml lapte
1 lingura esenta de vanilie
1 lingura rom

Pentru insiropat blatul:

500 ml lapte
250 ml frisca lichida

  1. Dulce de Leche: Se incalzeste laptele(intr-o oala teflonata, sa evitati lipirea), apoi se adauga zaharul, bicarbonatul si sarea. Se aduce la fierbere la foc mediu, timp in care il paziti si amestecati din cand in cand. Cand a ajuns la fierbere, dati focul la mic si il lasati 3 ore. Amestecati cam la 15 minute si-l mai verificati. Laptele scade si veti vedea cum se inchide incet la culoare: dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si carameleul, auriu, dar e inca moale(! nu va speriati), dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase. Daca vrei mai gros il mai lasati pe foc pana ajunge la consistenta dorita de voi, plus sa tineti cont ca un pic se mai intareste cand e rece. Mi-a iesit un borcan de 800gr, care ajunge pentru 2 prajituri. Se pastreaza la frigider 4 saptamani.
  2. Prajitura: Preincalziti cuptorul la 180C. Se unge o tava de 23x33 cm cu ulei sau unt si se tapeteaza cu faina, fara a lasa exces de faina. Eu am pus hartie de copt si a iesit foarte bine, nu s-a lipit.
  3. Cerneti si amestecati faina, praful de copt si sarea
  4. Albusele se bat spuma. Se adauga zaharul in 3 reprize, se bate in continuare pana cand este complet incorporat. Se adauga galbenusurile pe rand si se bate in continuare dupa fiecare.
  5. Se incorporeaza treptat faina si laptele(125 ml), in 3 reprize, amestecand mai incet, cel mai bine cu o paleta, de jos in sus, astfel incat compozitia sa pastreze cat mai mult aer. La sfarsit se amesteca vanilia si romul, apoi se toarna in tava si se da la copt.
  6. Se coace aprox 30 min sau pana cand devine auriu deasupra. Se lasa 30 minute la racit apoi se impunge cu un cutit pe toata suprafata, cat mai bine. Intre timp se amesteca bine laptele(500ml) si frisca lichida si cand blatul nu mai e foarte fierbinte, dar e inca cald se toarna deasupra blatului. La un minut dupa, veti vedea ca prajitura a "baut" tot laptele.
  7. Se lasa la racit cel putin 4 ore la frigider, dupa care se intinde deasupra crema de lapte (dulce de leche). Sau serviti ca mine crema, in boluri mici langa prajitura.
  8. Prajitura se serveste numai rece, de la frigider, daca e la temperatura camerei isi pierde farmecul!!!

Albusurile spuma cu zahar si galbenusuri

Albusurile spuma cu zahar si galbenusuri

Incorporam faina si laptele

Incorporam faina si laptele

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Pastel de Cuatro Leches

Pastel de Cuatro Leches

Comentarii (33)

 

Ultimele comentarii

Elise  acum 12 ani - 24 Decembrie 2011 20:59  

De vreo doi am am scos reteta asta, si de-abia acum am reusit sa o fac. Nu am cuvinte, crema aceea de lapte poate fi folosita in multe chipuri, ca sos la inghetata, de exemplu. Ce sa zic: =P~ e SUPER-SUPER! Chiar creeaza dependenta, si poate parea greu de facut, dar nu este! Parol!
Multumesc pentru reteta! :)
 

oana  acum 12 ani - 28 Februarie 2012 15:49  

fac si eu acum prajitura...cu siguranta o sa fie buna, am facut o gramada de retete de pe siteul tau si niciuna nu m-a dezamagit! un mic pont pentru dulcele de leche: daca avem conserve, putem sa le punem in oala cu presiune, astfel e gata in doar 35 de minute!
 

alexa  acum 12 ani - 16 Iunie 2012 16:58  

Buna Ioana,

Am re-facut pajitura - pentru colegii mei - am avut un "Share food day" si m-am gandit sa ii surprind placut. Nu poti sa iti inchipui complimentele pe care le-am primit si senzatia pe care a lasat-o prajitura. Asa ca ti-am promovat site-ul printre aprox 100 de fete. Multumesc pentru reteta.
O zi frumoasa
Alex
 

Delia  acum 11 ani - 14 Februarie 2013 16:14  

este extraordinar de buna...toata lumea a fost super incantata de prajitura...eu am facut.o sub forma de tort...multumesc Ioana


 

olga  acum 11 ani - 17 Martie 2013 12:02  

Buna Ioana,

Bicarbonat de amoniu sau sodiu?

Multumesc
 

Ioana  acum 11 ani - 17 Martie 2013 12:57  

de sodiu.
 

Lia  acum 11 ani - 10 August 2013 20:38  

Dulce de Leche se fierbe sub capac?

In prima faza nu pt ca se umfla dar dupa ce mai scade? Sau descoperit tot timpul?

Ms pt raspuns
 

Lia  acum 11 ani - 11 August 2013 22:37  

Am facut dulce de leche dupa reteta asta proportionand matematic restul de cantitati la 1l lapte 3.5% grasime, adica: 200 ml smantana pt frisca 30% grasime, 480 g zahar restul la fel.

Mie imi trebuia mai vascos pt o glazura si l-am nimerit, l-am fiert ceva mai mult stand cu ochii pe el la final ca sa nu devina piatra.

A iesit foarte bine, cremos, desi aveam indoieli :)

Minunat! Multumim
 

Corina  acum 7 ani - 14 Aprilie 2017 08:57  

Buna ziua
Daca am lapte condensat la borcan pot sa il fierb sau cum sa procedez pt a obtine caramel
 

Iulia  acum 4 ani - 29 Martie 2020 12:51  

Se poate folosi zahar de stevie la dulce de leche?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...