Pate de linte verde
Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete ieftine
Oficial am intrat in sezonul picnicurilor si gratarelor, iar pateurile facute in casa mi se par foarte potrivite pentru astfel de momente fiindca sunt usor de preparat, rezista bine la transport si la temperaturi mai ridicate.
Pateul de azi e vegetarian, e identic la culoare cu cel de ficat, adica nu foarte atragator, dar asta nu-l impiedica sa fie foarte bun si sanatos. L-am condimentat usor, lasand sa se simta gustul placut, specific al lintei verzi, care mi se pare cea mai gustoasa dintre toate tipurile de linte. Pateul este bun uns pe o pita la gratar, o lipie libaneza sau alaturi de salata de rosii, salata verde, sticksuri de morcovi sau tabbouleh.
Ingrediente
200 gr linte verde/maro
1 foaie dafin
3 cani apa
1/2 ceapa rosie
3 catei de usturoi
1/4 lingurita seminte chimion macinate
1/4 lingurita seminte schinduf macinate
25 gr unt (sau ulei in post)
sare, piper
Portii: 1 borcan de 500 ml
- Lintea se spala bine si se pune la fiert cu apa si foaia de dafin. Se fierbe la foc mediu spre mic timp de 30 minute. In ultimele 10 minute se adauga si sare. La final, va ramane doar putina apa pe linte, nu suficienta sa o acopere.
- In acest timp se caleste ceapa tocata marunt in untul topit pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adauga usturoiul strivit si se caleste inca 1 minut.
- Se trage tigaia de pe foc si se adauga chimionul si schinduful. Se amesteca.
- Se pune in blender lintea (scoateti foaia de dafin, dar lasati apa ramasa) si continutul tigaii cu ceapa. Adaugati putina sare si piper negru macinat. Mixati timp de 1-2 minute, pana aveti o crema cat mai fina. Va rezulta o crema groasa ca o lava care curge incet. Gustati de sare.
- Turnati pateul in borcane si lasati sa se raceasca. Pastrati la frigider maxim 1 saptamana.
Lintea fiarta
Mixam totul in blender
Sandwichuri cu pate de linte, rosii si tabbouleh
Comentarii (11)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 13 Mai 2015 09:56
sigur ca merge pate din orice linte. doar ca lintea rosie are gust mai delicat (ca sa nu-i zic mai neutru), asa ca pregatesc un pate mai aromat din ea. poate pe saptamana viitoare... daca ai rabdare :)Laura acum 9 ani - 13 Mai 2015 09:57
Da! Astept :)Mari acum 9 ani - 13 Mai 2015 11:32
Buna Ioana.Condimentul "schinduf" este esential pentru un pate gustos? Sau pot sa il inlocuiesc cu altceva... mai la indemana? Multumesc.
Ioana acum 9 ani - 13 Mai 2015 11:45
schinduful are gust specific intens, dar daca nu gasesti, asa cum am sugerat si pe Facebook, poti face o varianta cu nuca neprajita (vreo 50 gr) si verdeata (patrunjel, marar; astea adaugate la final).Silvia acum 9 ani - 13 Mai 2015 12:32
Buna reteta,eu fac des supa crema de linte.Deci voi incerca si pateu ;)Ioana acum 9 ani - 13 Mai 2015 13:47
silvia, sunt sigura ca-ti va placea.Laura acum 9 ani - 1 Iunie 2015 16:25
Buna Ioana. Ai mai postat pate-ul din linte rosie si l-am ratat eu? Sau inca nu?Ioana acum 9 ani - 2 Iunie 2015 09:17
inca nu, a iesit prea previzibil pateul :) mai lucrez la arome...diana acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 16:33
Buna Ioana, ai facut cumva si cu Thermomixul pateul? In poza cu blenduitul mi-i se pare ca e bolul de la TM. MultumescIoana acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 17:13
nu, doar l-am mixat in Thermomix.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email