Pate de linte verde
Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete ieftine
Oficial am intrat in sezonul picnicurilor si gratarelor, iar pateurile facute in casa mi se par foarte potrivite pentru astfel de momente fiindca sunt usor de preparat, rezista bine la transport si la temperaturi mai ridicate.
Pateul de azi e vegetarian, e identic la culoare cu cel de ficat, adica nu foarte atragator, dar asta nu-l impiedica sa fie foarte bun si sanatos. L-am condimentat usor, lasand sa se simta gustul placut, specific al lintei verzi, care mi se pare cea mai gustoasa dintre toate tipurile de linte. Pateul este bun uns pe o pita la gratar, o lipie libaneza sau alaturi de salata de rosii, salata verde, sticksuri de morcovi sau tabbouleh.
Ingrediente
200 gr linte verde/maro
1 foaie dafin
3 cani apa
1/2 ceapa rosie
3 catei de usturoi
1/4 lingurita seminte chimion macinate
1/4 lingurita seminte schinduf macinate
25 gr unt (sau ulei in post)
sare, piper
Portii: 1 borcan de 500 ml
- Lintea se spala bine si se pune la fiert cu apa si foaia de dafin. Se fierbe la foc mediu spre mic timp de 30 minute. In ultimele 10 minute se adauga si sare. La final, va ramane doar putina apa pe linte, nu suficienta sa o acopere.
- In acest timp se caleste ceapa tocata marunt in untul topit pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adauga usturoiul strivit si se caleste inca 1 minut.
- Se trage tigaia de pe foc si se adauga chimionul si schinduful. Se amesteca.
- Se pune in blender lintea (scoateti foaia de dafin, dar lasati apa ramasa) si continutul tigaii cu ceapa. Adaugati putina sare si piper negru macinat. Mixati timp de 1-2 minute, pana aveti o crema cat mai fina. Va rezulta o crema groasa ca o lava care curge incet. Gustati de sare.
- Turnati pateul in borcane si lasati sa se raceasca. Pastrati la frigider maxim 1 saptamana.
Lintea fiarta
Mixam totul in blender
Sandwichuri cu pate de linte, rosii si tabbouleh