Peste la tigaie cu gremolata
Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa
Daca m-ati urmarit pe Instagram stiti deja ca in acest concediu la mare am gatit. Asta din doua motive. Covidul, evident, am incercat sa pastram cat mai mult distanta, desi Croatia nu a avut un numar mare de infectati. In al doilea rand bucataria super echipata a apartamentului inchiriat. Pur si simplu m-a adementit sa gatesc in ficare zi.
Am preferat sa merg pe retete simple cu ingrediente proaspete din piata locala, oricum asa mi se pare normal sa gatesc vara chiar si acasa. Cel mai simplu sos pentru peste este gremolata. Se poate face doar cu ajutorul unui cutit si a unei microplane. Acasa folosesc mojarul pentru usturoi, dar in vacanta razatoarea e suficienta. Cu ea radeti si coaja de lamaie si usturoiul. Amestecati totul cu ulei si gata sosul! Sosul este super fresh, da un zvac oricarei bucati de carne pregatite la gratar, in special peste, creveti, calamari, dar l-am folosit si la vitel, pui sau steak. Este ideal si pentru finisarea supelor sau tocanitelor asa cum puteti vedea in acesta reteta de ossobuco milanese.
Essentials puse in bagaj fiindca nu stiam cu ce e dotata bucataria: o tigaie larga cu fund gros, doua cutite (unul mare pentru tocat/taiat, unul mic pentru curatat legume), o microplane. Cateva uleiuri infuzate (cu lamaie, chili, busuioc) la indemana nu strica, asta si acasa, nu doar in concediu. In cazurile in care nu gasiti lamaie bio sau nu aveti busuioc proaspat... aceste uleiuri sunt salvatoare. Cu ele se poate gati simplu si bun in vacanta.
Ingrediente
2-4 pesti mici (dorada de exemplu; 4 daca au undeva la 200-300 gr; 2 daca au peste 350 gr)
sare
putin ulei pentru uns
putin ulei infuzat cu lamaie pentru finisare
Gremolata
1/2 legatura patrunjel
1 catel usturoi
1 lamaie bio mica
5-6 linguri ulei masline extravirgin
sare
Portii: 2
- Striviti usturoiul si il frecati in mojar cu putina sare pana devine pasta. Tocati marunt patrunjelul si peste el radeti coaja de lamaie. Continuati sa tocati, trecand cu cutitul de mai multe ori peste patrunjel pana este foarte fin maruntit. Adaugati uleiul si amestecati cu o lingura, nu mai striviti cu pistilul.
* daca nu aveti mojar, radeti usturoiul pe razatoarea fina pt lamaie (microplane), va iesi suficient de pastos - Pestele curatat se usca bine cu servetele de hartie. Se presara cu sare peste tot, inclusiv in interior. Se ung apoi cu putin ulei peste tot, doar cat sa nu se lipeasca de tigaie.
- Incingeti bine o tigaie larga (ideal antiaderenta) care sa cuprinda pestii (in ju de 30 cm diametru). Asezati pestii in tigaie si lasati sa se faca pe prima parte 3 minute. Intoarceti si lasati inca 3 minute si pe a doua parte, de data asta cu capac daca aveti. La intoarcere aveti grija sa nu se rupa, folositi o paleta. Daca se lipeste putin pielea de tigaie nu va stresati (depinde de tigaie), nu vor arata rau la final. Daca pestii sunt sub 300 gr acum sunt gata. Daca sunt mai mari repetati intoarcerea inca o data, ca sa se mai faca 3 minute pe fiecare parte. Daca tigaia e din fonta sau cu cu fund gros care retine bine caldura, pestii se vor rumeni mai frumos.
- Trageti tigaia de pe foc si adaugati jumatate din gremolata peste el, incercand sa luati mai mult ulei. Scuturati tigaia cu miscari fata-spate sa se distribuie sosul printre pesti. Inclinati tigaia si cu o lingura stropiti pesteii cu sosul care s-a format dedesubt. Sosul se va gati usor de la caldura tigaii si va mirosi minunat, va impregna pestele. Nu va grabiti, repetati stropirea de cateva ori.
- Scoateti pesteii pe un platou si ii stropiti cu putin ulei aromat cu lamaie (mic truc de vacanta ;)) sau putin ulei extravirgin daca nu aveti din cel cu lamaie.
- Serviti pestele cu restul de gremolata alaturi si sferturi de lamaie.