Piept de rata cu prune uscate

Retete cu fructe Retete de mancaruri cu carne Reteta cu carne de rata si gasca Retete de Craciun

Reteta Piept de rata cu prune uscate

V-ati intrebat ce ar merge bine langa specialul piure de cartofi de ieri? Chiar daca v-ati facut planuri, eu vin cu o noua propunere, acest piept de rata cu sos de prune uscate. E rapid, e de sezon si e rafinat. E special, ca si piureul.

Ingrediente

1 piept de rata
30 ml vin rosu sec
150 ml supa de pui
1/2 lingura otet balsamic
1/2 lingura unt
sare, piper negru macinat

Prune uscate in ceai negru

250 gr prune uscate (fara samburi)
1 lingura rasa ceai negru (english breakfast tea)
1 lingura zahar
coaja de portocala

Portii: 2

  1. Cu cel putin o zi inainte se pregatesc prunele: se pun 250 ml apa la fiert. Se adauga ceaiul negru si se fierbe 1 minut. Se acopera cu capac si se lasa la infuzat 10 minute. Se strecoara ceaiul si se adauga zaharul, amestecandu-se pana se topeste. Se lasa sa se racoreasca ceaiul. Prunele se aseaza intr-un borcan, se aseaza cateva felii de coaja de portocala printre ele si apoi se toarna ceaiul caldut. Se inchide borcanul cu un capac si se scutura bine. Se lasa sa se raceasca complet, scuturand borcanul de cateva ori in acest timp. Se pastreaza la frigider.
    * nu veti folosi la aceasta reteta decat jumatate din borcanul de prune
  2. Se scoate pieptul din frigider. Se creasteaza pielea in romburi (vezi poza 1) avand grija sa taiati doar stratul de grasime de sub piele, nu si carnea. Stergeti pieptul cu servetele de bucatarie ca sa fie cat mai uscat. Sarati si piperati pieptul pe ambele parti.
  3. Puneti o tigaie teflonata pe foc mic.
  4. Asezati pieptul in tigaia calda (nu fierbinte!) cu pielea in jos. Lasati sa se prajeasca la foc mic pana vedeti ca incepe sa se topeasca grasimea sub el. Atunci dati focul la mediu si prajiti pieptul pana devine rumen si crocant (cca 5 minute).
  5. Intoarceti pieptul pe cealalta parte si prajiti inca 2-3 minute.
  6. Transferati pieptul intr-o tigaie preincalzita impreuna cu cuptorul la 200C si lasati sa se coaca timp de 6 minute (in sange; 55C temp. interna), 10 minute (mediu; 65C temp. interna) sau 12 minute (bine facut; 75C temp. interna).
  7. Cat timp se face pieptul la cuptor preparati sosul.
  8. Scurgeti aproape toata grasimea (lasati cam 2 linguri, ochiometric) din tigaia in care ati prajit pieptul de rata. Aveti grija sa nu fie foarte incinsa grasimea (trageti tigaia de pe foc un pic daca e cazul) si adaugati vinul. Lasati sa fiarba pana se evapora aproape de tot. Adaugati supa si fierbeti pana scade la jumatate, cca 5 minute. Adaugati vreo 15 prune in ceai negru si 3 linguri de suc de pe ele. Fierbeti inca 1 minut. Adaugati otetul si fierbeti inca 1 minut. Adaugati untul si fierbeti pana se ingroasa sosul (cca 1 minut). Sarati si piperati sosul dupa gust.
  9. Scoateti pieptul de rata din cuptor si lasati-l sa stea 5 minute, apoi il puteti felia.
  10. Asezati feliile de rata pe doua farfurii si presarati-le cu sare mare (fleur de sel). Puneti langa ele cateva prune si turnati sosul din tigaie peste ele. Se serveste imediat.

Piept de rata cu prune uscate

Piept de rata cu prune uscate

Piept de rata cu prune uscate

Piept de rata cu prune uscate

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Camelia  acum 9 ani - 20 Mai 2015 20:24  

Exquis!
Am refacut minunatia aceasta de reteta si nu pot decât sa-ti multumesc ca ne împartasesti retete rafinate.
Faci parte din familia noastra de câte ori mami gateste ceva bun-bun. Te îmbratisam cu drag! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 21 Mai 2015 08:58  

Camelia, sunt onorata sa fiu primita in familia ta. va pup!
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2016 19:03  

MariAna, am vazut pozele. Ai facut multe retete de post. Oare pieptul asta e o repetitie pentru Pasti? Sau si anul asta ai ied? Dupa ce mi-ai facut pofta de cativa ani cu iedul, anul asta au cumparat ai mei ied in loc de miel. Yupi, nu mai am rabdare....
 

Mari Ana  acum 8 ani - 25 Aprilie 2016 10:32  

:-) Pieptul de rata a fost pentru Cristi. Si da, din nou am ied de Pasti, cumparam de undeva de langa Constanta. Si din nou voi gati gyros si din nou te voi pomeni la masa. :) :)
 

Mihaela Csonka  acum 7 ani - 22 Februarie 2017 20:45  

Buna Ioana! Am primit comanda pentru reteta asta pe duminica, vom avea musafiri la masa si abia astept sa o prepar din nou. Intrebarea mea e daca pot pregati carnea putin inainte de a o praji, ca sa scurtez timpul ca eu ma misc foarte incet in bucatarie :p multumesc pentru toate retetele tale delicioase =P~
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Februarie 2017 09:33  

hmmm, ai putea face pasii 4,5 din timp (ii scoti din tigaie si ii lasi sub folie); si apoi sa faci pasul 6 (la cuptor) doar cand sosesc musafirii. ii lasi la cuptor cu vreo 2 minute in plus fiindca intre timp se racesc.

cand stau la cuptor, ca sa stii daca sunt gata, cel mai simplu e sa-i apesi cu degetul si daca sunt foarte moi mai trebuie facuti, daca simti ca rezista la apasare atunci sunt facuti, iar daca sunt fermi, deja i-ai copt prea mult.

daca pielea nu mai e crocanta dupa ce au stat la cuptor poti porni cuptorul pe grill la final sa ii lasi 1 minut sa se refaca crusta.
 

Mihaela Csonka  acum 7 ani - 23 Februarie 2017 18:59  

o sa incerc, multumesc tare mult !!!!!!
 

Adina Teodorescu  acum 6 ani - 7 Decembrie 2017 15:04  

Buna Ioana,

Ce fel de prune sunt mai bune pentru reteta? Cele fara samburi, mai moi, care se gasesc in magazine sunt bune? Sau iese mai bine cu cele din piata, de la tarani?

Multumesc.
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Decembrie 2017 16:10  

cele din magazine sunt mai carnoase si scapi de curatat samburii. cele de la tarani sunt si ele bune, fiindca oricum le rehidratezi in ceai, dar sa ai grija sa fie cat de cat carnoase, sa le verifici inainte.
 

Mihaela Csonka   acum 5 ani - 2 Februarie 2019 11:46  

Deci, suntem innebuniti dupa reteta asta! Dar azi, s-a plimbat sotul dupa rata in tot orasul, vine acasa victorios si...surpriza...pieptul e fara piele, doar cu stratul de grasime!!! Ce ma fac cu el, se scurteaza timpul de prajire? Ajutoooor!!!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...