Piept de rata cu sos de portocale
Retete din Franta Reteta cu carne de rata si gasca Retete de Craciun Retete rapide
No, nu m-am putut abtine! Pe ultima suta de metri am vrut sa mai postez o reteta faina pentru voi ;) Voila: rata cu portocale. Dar acum chiar va las in pace sa terminati pregatirile de Craciun. Va tzuc.
Ingrediente
2 bucati piept de rata (cu piele)
sare, piper (negru sau verde)
Sos de portocale
100 gr demi-glace (preferabil de rata, dar eu am folosit de vita)
1 lingura otet de vin alb
2 lingurite lichior de portocale (am folosit Cointreau, da un gust usor amarui sosului)
1 lingurita amidon
sucul de la 1 portocala (cca 60 ml)
sare
Portii: 2
- Se scoate pieptul din frigider. Se creasteaza pielea in romburi (vezi poza 1) avand grija sa taiati doar stratul de grasime de sub piele, nu si carnea. Sarati pieptul din belsug dar numai pe partea cu carnea. Nu sarati partea cu pielea. Lasati pieptul sa stea la temp. camerei timp de 1 ora, cu pielea in jos.
- Puneti o tigaie teflonata pe foc mic.
- Stergeti pieptul cu servetele de bucatarie ca sa fie cat mai uscat. Sarati acum pieptul si pe partea cu pielea. Presarati piper pe ambele parti.
* piperul verde se potriveste foarte bine cu aroma sosului de portocale - Asezati pieptul in tigaia calda (nu fierbinte!) cu pielea in jos. Lasati sa se prajeasca la foc mic pana vedeti ca incepe sa se topeasca grasimea sub el. Atunci dati focul la mediu si prajiti pieptul pana devine rumen si crocant (cca 5 minute).
- Intoarceti pieptul pe cealalta parte si prajiti inca 2-3 minute.
- Transferati tigaia in cuptorul preincalzit la 200C si lasati sa se coaca timp de 6 minute (in sange; 55C temp. interna; vezi poza mare de sus), 10 minute (mediu; 65C temp. interna vezi poza 6 de jos) sau 12 minute (bine facut; 75C temp. interna).
* daca tigaia voastra nu merge la cuptor, cand preincalziti cuptorul puneti o tigaie in el si transferati pe ea pieptul; eu am folosit tigaia grill de fonta - Scoateti pieptul pe o farfurie (cu pielea in sus) si lasati sa stea 5 minute.
- Pregatiti sosul:
- din tigaia in care ati prajit pieptul scurgeti mare parte din grasime (sa va ramana doar 2-3 linguri)
- adaugati demi-glace, otetul si lichiorul; aduceti la fierbere si fierbeti timp de 1 minut.
- dati focul la mic si adaugati amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece. Fierbeti amestecand tot timul pana sosul devine vascos.
- adaugati sucul de portocale si fierbeti inca 2-3 minute la foc mediu pana sosul devine siropos
- strecurati sosul printr-o sita fina (cea de ceai am folosit-o eu)
- dregeti sosul de sare - Pipetul se serveste intreg (cu pielea in sus pe farfurie) sau feliat. Se aseaza sos pe farfurie si deasupra se aseaza pieptul (intreg sau felii). Se decoreaza cu felii subtiri de portocala. Garnitura: piure de cartofi cu unt.
Crestam pielea
Prajim pe prima parte (cu pielea in jos)
Prajim pe partea a doua
Pieptul prajit
Feliem
Piept de rata mediu facut
Sosul de portocale