Placinta cu branza sarata

Retete aperitive Retete cu branza Retete din Croatia Retete pentru Mic Dejun Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Placinta cu branza sarata

Aceasta placinta, numita burek, se gasea la toate colturile in Croatia, se vindea in bucati enorm de mari, o bucata era de ajuns pentru amandoi la micul dejun, alaturi de o cana de lapte sau un iaurt. Aveau si variante cu carne si varza, dar cea cu branza (burek sa sirom) era preferata noastra.

Ingrediente

250 gr branza proaspata de vaci
250 gr telemea (sau feta)
3 oua
1 cana lapte (250 ml)
1 pachet foi placinte
cateva linguri de ulei
4-5 linguri iaurt (sau sana, lapte batut sau smantana lungita cu putin lapte sa aiba consistenta iaurtului)
piper

  1. Se bat bine ouale cu telul, apoi se adauga laptele si se bate pana se omogenizeaza, apoi se adauga branza de vaci si cea telemea sfaramata. Se condimenteaza cu 1-2 prize de piper. Se amesteca, obtinand o compozitie care are consistenta unei smantani.
  2. Se unge o tava de 20x30 cm cu ulei. Tava are dimensiunea unei jumatati dintr-o foaie de placinta. Cel mai usor e sa faceti straturile folosind foile pliate in doua pe latime, se potrivesc la fix, nu mai trebuie taiate.
  3. Incepem construirea placintei: o foaie de placinta pliata in doua, stropim cu ulei (inclusiv intre cele doua randuri), apoi alta foaie pliata in doua si iar stropim cu ulei (cand zic stropiti insemana sa introduceti o furculita in ulei si picurati pe foaie). Acum avem 4 straturi de foi in tava. Urmeaza umplutura: puneti 2 polonice de umplutura pe foi si nivelati cu dosul unei linguri. Repetati straturile pana terminati umplutura, terminand cu strat de foi de placinta. Ultimele foi asezati-le usor descentrat, si impingeti marginile in jos cu coada unei furculite, ca sa sigilati umplutura inauntru.
    * foile de placinta cu care nu lucrati le tineti acoperite cu un prosop umed fiindca se usuca repede
  4. Ultimul strat de foi de placinta il intepati cu furculita pe toata suprafata, apoi il stropiti cu ulei, apoi il ungeti cu iaurt din belsug.
  5. Se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru aprox 50 minute, pana e rumena deasupra. In timpul coptului placinta se umfla destul de tare, dar se lasa cand o scoateti.
    * placinta iese groasa cam de un deget
  6. Scoateti placinta din cuptor, acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la racit. Se serveste calduta sau rece cu un pahar de iaurt.

Umplutura

Umplutura

Strat de foi de placinta

Strat de foi de placinta

Strat umplutura

Strat umplutura

Ultimul strat il ungem cu iaurt

Ultimul strat il ungem cu iaurt

In cuptor, dupa 20 minute, se umfla

In cuptor, dupa 20 minute, se umfla

Racita

Racita

Placinta cu branza sarata

Placinta cu branza sarata

Comentarii (108)

 

Ultimele comentarii

Rodica Draga  acum 9 ani - 23 August 2015 17:59  

Am facut-o astazi pentru fiica mea. Delicioasa. Multumesc!
 

Viktoria  acum 8 ani - 19 Aprilie 2016 09:49  

Salut, draga Ioana! Te rog frumos sa ma ajuti, nu sunt din Romania, si ma intereseaza cum se numeste mai precis aluatul pentru placinte pe care il folosesti, sau macar cu ce tip se aseamana. Dupa poze mi se pare ca seamana cu filo? Asa e sau e altceva?
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Aprilie 2016 10:03  

Salut Viktoria! asa e, sunt filo. acele foi subtiri care vin multe intr-un pachet.
 

Jena  acum 8 ani - 7 Septembrie 2016 21:45  

Deci....ATATA DE BUN A IESIT de s-a mancat in aprox. 10 minute toata tava. Este de minune reteta, multumim frumos. Data viitoare voi incerca sa o fac cu ciuperci! =P~
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Septembrie 2016 11:47  

sa va fie de bine, Jena!
 

toma alexandru  acum 8 ani - 1 Noiembrie 2016 10:04  

Am citit cu foarte multa atentie reteta,am citit comentariile celor multi si priceputi.M-au convins.Am s-o prepar si eu si in functie de calitate aspectuala ,gust si buna dispozitie am sa revin. Sper si sant aprope sigur ca am sa prepar ceva frumos ca prenumele autoarei-IOANA.
 

Florina  acum 7 ani - 3 Iunie 2017 19:40  

De vis... a savurat-o pana si fiica-mea care ocoleste placinta cu branza. E prea buna pe cat de simplu se face. Desi m-am speriat ca am uitat-o in cuptor vreo ora si 1o min, a fost perfecta, caci am avut focul mic si s-a copt pe indelete. Demult nu mai mi-a iesit o placinta asa buna . Multumesc pentru reteta. :p
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Iunie 2017 12:13  

Florina, ma bucur! Poti atunci sa incerci linistita si placinta cu dovlecei, sunt sigura ca-ti va placea la fel de mult: [link]
 

Geo  acum 7 ani - 16 Iunie 2017 00:41  

Vad ca doar femeile gatesc pe aici ?
Pe la 10 seara am vazut aceste poze. O pofta nebuna de placinta... dar cine sa faca? A durat fix 50 minute pana a iesit din cuptor.
Felicitari. Este o reteta reusita. A iesit delicioasa. Nu ca era facuta de mine dar... am meritat sa-mi fac poza cu telefonul si sa ma pup ???
 

Alexandra  acum 5 ani - 26 Octombrie 2019 21:28  

Simt o explozie de gust bun.
Placinta a cucerit intreaga familie, chiar si pe cei mai mici si fitosi.
Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...