Placinta cu dovlecei si branza
Retete aperitive Retete cu branza Retete cu iaurt Retete cu legume Retete de Pasti Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Placinta usoara, facuta cu foi cumparate. Usor dulceaga, usor sarata si inviorata de verdeturi.
De cand am reusit sa fac cu succes aluatul in casa, nu am mai cumparat foi de placinta. De data asta insa, pentru a simplifica aceasta reteta, am optata pentru foile de placinta cumparate. Le-am incercat pentru prima data pe cele de la Lidl (Toppo) si sunt multumita, nu erau lipite sau exagerat de casante, le-am putut manevra usor.
Ingrediente
6 foi placinta
Umplutura
2 dovlecei mici (cca 400 gr)
2 fire ceapa verde
2 fire marar
1 fir menta (sau 2 fire patrunjel)
150 gr telemea de oaie (sau capra)
100 gr cascaval (de capra)
1 ou
sare, piper negru
Sos pentru uns foile
150 gr iaurt gras
100 ml lapte
5 linguri ulei
1 ou mare
Portii: 4
- Se rad dovleceii si se presara cu putina sare. Se lasa sa stea 30 minute.
- In acest timp se rade telemeaua si cascavalul. Se toaca marunt verdeturile.
- Dovleceii se strang in tifon sau in pumn ca sa iasa cat mai multa apa din ei. Repetati de 3-4 ori, pana nu mai reusiti sa stoarceti apa din ei.
- Se amesteca dovleceii cu branzeturile si verdeturile. Se condimenteaza cu 1/4 lingurita de piper negru.
- Se adauga oul batut si se omogenizeaza. Va rezulta o compozitie ca o pasta groasa.
- Pentru sos: se amesteca intr-un bol iaurtul cu laptele, uleiul si oul.
- Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi de 30 x 20 cm sau usor mai mica (a mea are 18 x 28 cm si foile au intrat in tava usor sifonate).
- Se ia cate o foaie de placinta. Se unge pe jumatate cu sos (3 linguri). Se pliaza in doua. Se aseaza foaia in tava. Se unge deasupra cu alte 3 linguri de sos. Se repeta cu inca o foaie. Acum aveti 4 straturi in tava cu sos intre fiecare.
- Intindeti deasupra jumatate din umplutura.
- Asezati deasupra iar 4 straturi de foi unse, exact cum ati facut la pasul 8.
- Intindeti deasupra restul de umplutura.
- Asezati deasupra alte 4 straturi de foi unse.
- Deasupra ultimei foi turnati 5 linguri de sos.
- Lasati placinta sa stea pana se incalzeste cuptorul la 200C.
- Coaceti placinta timp de 35-40 minute, pana e rumena deasupra si umflata. Se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi se poate taia in 4 (pentru portii mari) sau in 24 patrate (pentru platoul cu aperitive) cu un cutit zimtat. E buna calduta sau la temperatura camerei.
Dovlecelul stors
Umplutura
Sos
Foaia unsa pe jumatate
Foaia pliata, pusa in tava si unsa deasupra
Jumatate de umplutura peste foi
Placinta asamblata
Placinta coapta
Placinta cu dovlecei si branza
Taiata dupa ce s-a racit complet