Placinta cu mere
Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene
Ceva vechi si ceva nou. O placinta clasica cu mere si o tehnica noua de preparare a aluatului pentru placinte. Asadar, aveti tema pentru weekend ;) Si va garantez, ca daca stapaniti aceasta reteta, veti face cele mai bune cruste de placinte, tarte si quiche ever. Pur si simplu se topeste in gura acest aluat. Placinta iese inalta de 1.5 cm, e delicata si are un gust proaspat. Ma simt ca un maestru patiser francez :)
Ingrediente
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
6 linguri apa rece
Umplutura
1.5 kg mere
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
3 cuisoare
1 lingura unt
- Untul (rece, de la frigider) si apa pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
- Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
- Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
- Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
- Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
- Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
- Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
- Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei.
- Dati aluatul la frigider pana e gata umplutura.
- Pentru umplutura: se curata merele de cotoare si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu suc de lamaie.
- Intr-o tigaie larga se topeste untul si se adauga merele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cuisoarele. Se calesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. La final adaugati scortisoara dupa gust si dregeti de zahar daca e nevoie. Se lasa umplutura sa se racoreasca.
- Puneti hartie de copt pe fundul unei tavi de 20 x 24 cm.
- Pe masa de lucru data cu faina, intindeti prima bucata de aluat o foaie subtire de dimensiunea tavii. Acum, aluatul se intinde foarte bine, fara sa crape. Cu o rola de patiserie, decupati marginile, astfel incat sa fie drept aluatul. Asezati-l in tava. Dati tava la frigider pana intindeti a doua foaie.
- Intindeti a doua bucata de aluat, foaie identica cu prima. Decupati-o si pe ea sa aiba margini drepte.
- Puneti merele in tava, peste prima foaie. Asezati a doua foaie deasupra lor. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
- Coaceti placinta de mere la 220C, timp de 45 minute.
- Placinta se taie bucati cand e rece. Se presara cu zahar pudra vanilat, daca doritit. Se poate servi cu un glob de inghetata de vanilie.
Faina amestecata cu unt
Pe masa de lucru, inainte de fraisage
Fraisage
Alautul dupa primul fraisage, e inca nisipos
Aluatul dupa al doilea fraisage
Aluatul impartit in doua bucati egale
Prima intindere
Impaturire in 3
Foaia finala
Foaia in tava
Merele calite in tava
A doua foaie deasupra
Placinta cu mere