Prajitura cu pere

Retete desert Retete cu fructe Retete la cuptor

Reteta Prajitura cu pere

Este prajitura ideala sa va insoteasca cafeluta. Nu e aproape deloc dulce si e faramicioasa (crusta de deasupra e crocanta si se simt bucatelele de alune de padure in contrast cu bucatile de pere moi si aromate din interior). M-am simtit ca intr-o cafenea pariziana ieri cu tot mirosul acela intens de unt si cafeaua. Iar muzica "Cafe de Paris" de pe sky.fm mi-a mers la suflet. Cine spune ca nu poti fi in doua locuri in acelasi timp?

Ingrediente

80 unt (la temperatura camerei)
100 gr zahar tos fin
2 oua
60 ml smantana acra (fermentata; 2 linguri cu varf)
60 gr faina alba 
1/2 plic praf copt
100 gr alune de padure macinate (fara pielite)
1-2 pere

Crusta

50 gr alune de padure (fara pielite)
100 gr unt rece
100 gr faina 
50 gr zahar tos fin

  1. Se freaca untul cu zaharul pana devine cremos (cca 2-3 minute).
  2. Se adauga ouale batute incet si treptat, in timp ce continuati sa mixati. Nu le puneti dintr-o data, fiindca exista riscul sa se taie untul.
  3. Se adauga smantana si se omogenizeaza.
  4. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si alunele macinate si se amesteca cu telul doar pana la omogenizare.
  5. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda de 18 cm diametru (cu pereti detasabili; cu hartie de copt pe fund). Se niveleaza cu dosul unei linguri.
  6. Se presara bucati de pere (de cca 1.5 cm; stropite cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze) pe toata suprafata si se apasa usor in aluat cu dosul unei linguri, doar cat sa se fixeze bine, nu trebuie sa intre de tot in aluat.
  7. Pentru crusta se mixeaza scurt alunele in robot (cat sa fie maruntite, dar nu macinate pulbere). Se adauga untul taiat bucati, zaharul si faina. Se mixeaza iar scurt doar pana compozitia e ca pesmetul.
  8. Se presara "pesmetul" peste pere. Se niveleaza.
  9. Se coace prajitura cu pere la 170C timp de aprox. 60-65 minute. Se raceste si apoi se poate felia in 8 (cu un cutit cu zimti, cel de paine).

Untul frecat cu oua

Untul frecat cu oua

Aluatul

Aluatul

Aluatul in tava presarat cu pere

Aluatul in tava presarat cu pere

Crusta

Crusta

Crusta peste pere

Crusta peste pere

Comentarii (6)

 

Silvia  acum 10 ani - 11 Septembrie 2014 15:29  

Sunt sigura ca este deliciosa.deci la treaba,dar maine pentru ca nu ampere.

Multumesc Ioana
 

Maria  acum 10 ani - 11 Septembrie 2014 21:16  

Deja este un rasfat........merci
 

Em  acum 10 ani - 13 Septembrie 2014 20:30  

O sugestie:
Dacă nu e prea mult/ complicat, ar fi foarte util pentru cititori dacă ați adăuga undeva lângă ingredientele rețetei: Timp pregătire, Timp coacere. Mulțumesc!
 

Valy  acum 10 ani - 5 Octombrie 2014 19:47  

un deliciu! Eu am pus mai mult zahar la crusta crocanta. A fost batalie cu sotul si fetele pe prajitura!
 

Mary  acum 9 ani - 12 Septembrie 2015 16:25  

Iti multumesc din suflet pentru o alta reteta delicioasa, Ioana! Pupici
 

Ioana  acum 9 ani - 14 Septembrie 2015 14:08  

sa va fie de bine, Mary!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...