Prajitura din gogosele cu scortisoara si nuci
Retete aluaturi Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii
Nici eu nu ma asteptam sa iasa asa bine, desi imi statea gandul la ea de cateva saptamani. Gogoselele sunt pufoase si insiropate in mijloc, iar deasupra se formeaza o crusta de caramel cu aroma de scortisoara... absolut delicios...ne-am trezit si noaptea sa mai mancam o "maimuta"... halal cura de slabire :p Eu numai ce am dat jos 1 kg si probabil il voi pune la loc in scurt timp.
Numele acestei prajituri e "Painea maimutei" (Monkey Bread). Nu e o prajitura pretentioasa, o puteti pregati pentru mesele in familie.
Ingrediente
Aluat
240 ml lapte caldut
50 gr zahar
1/2 plic drojdie uscata
2 linguri unt topit
350 gr faina
1 varf cutit sare
200 gr zahar
1 lingurita scortisoara (sau mai mult, dupa gust)
100 gr unt topit
100 gr nuci prajite
- Framantati un aluat din primele ingrediente. Aluatul va fi putin mai moale, e ok asa.Puneti aluatul la crescut pentru 1 ora.
Puteti folosi masina de paine pentru framantat si crescut, doar adaugati ingredientele in ordinea din reteta si programati pentru framantat si crescut (la mine programul dureaza 1 ora si 10 minute). - Amestecati zaharul cu scortisoara.
- Topiti cele 100 gr unt.
- Ungeti un vas termorezistent cu unt topit si apoi tapetati-l cu zahar aromat.
- Rupeti din aluat bucatele si modelati-le sub forma de bile cu mainile date prin faina (aluatul e putin mai moale ca sa iasa pufoase gogoselele). Nu le presati prea tare cand le formati ca sa nu iasa aerul din aluat.
- Dati bilele prin unt topit, apoi prin zahar aromat si asezati-le in vas... continuati pana terminati tot aluatul, asezand gogoselele in straturi in vas (mie mi-au iesit 2 straturi).
- Printre bile presarati nuci, cate doriti.
* o alta varianta ar fi sa macinati nucile si sa le amestecati cu zaharul si scortisoara si sa dati gogoselele prin acest amestec. - Puneti vasul intr-o punga si lasati prajitura la crescut la loc caldut pentru 30 minute.
- Stropiti prajitura cu 2 linguri unt topit (cel care a ramas de la insiropat). Dati la cuptor la 220C pentru 30 -35 minute.
- Cand e coapta, rasturnati prajitura pe un platou. Se manaca cu mana, rupand gogosele din prajitura. Caldute sunt mai bune. Merg foarte bine cu un pahar de lapte rece.
Tapetam vasul cu zahar aromat
Facem gogosele din aluat
Le trecem prin unt si apoi prin zahar aromat
Le asezam in tava...
pana terminam aluatul
Le lasam la crescut
Prajitura din gogosele cu scortisoara si nuci