Prajitura razuita cu gem
Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Sssst, incepem in mare secret repetitiile pentru Craciun. Modelul l-am luat de la Starbucks, unde prajitura asta imi face pofta de fiecare data.
O singura observatie am: in functie de gemul/dulceata folosita, puteti adapta cantitatea de zahar din aluat (cei 80 gr zahar pudra). Cantitatea e ok daca folositi gem acrisor (cum e cel de visine folosit aici), dar daca alegeti unul mai dulce (de caise, piersici de exemplu) puteti reduce semnificativ zaharul din aluat.
Ingrediente
200 gr unt gras 80% (la temp. camerei)
80 gr zahar pudra (poate fi cumparat sau macinat in casa; poate fi vanilat)
2 galbenusuri de ou
240 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
200 gr gem sau dulceata (de visine am folosit)
Portii: 8
- Se freaca cu mixerul untul cu zaharul timp de 2 minute. In functie de gemul folosit, zaharul poate fi vanilat sau puteti adauga putina coaja rasa de lamaie/portocala.
- Se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza inca 30 secunde.
- Se adauga faina si praful de copt (cernute impreuna). Se amesteca cu o lingura pana aluatul e omogen.
- Se imparte aluatul in doua bucati egale, se pune in folie sau punga si se dau la frigider (macar 4 ore sau peste noapte).
- Puteti folosi o tava rotunda de 20 cm de diametru sau patrata cu latura de 18 cm (tava poate fi cu pereti detasabili). Se rade jumatate de aluat pe fundul tavii, distribuindu-l egal.
- Se intinde gemul peste aluat, avand grija sa lasati macar 1 cm liber pe margine. Gemul il lasati sa curga de pe lingura peste aluat si apoi doar il nivelati cu dosul lingurii.
- Radeti deasupra a doua bucata de aluat, avand iar grija sa-l distribuiti egal.
- Coaceti prajitura la 170C timp de 35 minute (pana e un pic rumena pe margini).
- Se lasa la racit complet, apoi se poate taia. Se taie mult mai bine daca sta cateva ore, aluatul si gemul are timp sa se inchege si nu se va mai sfarma.
Aluatul de la frigider
Prima bucata razuita
Strat de gem/dulceata
A doua bucata razuita
Prajitura coapta
Comentarii (26)
Ultimele comentarii
darvenia acum 5 ani - 21 Ianuarie 2019 12:30
foarte buna prajitura, doar ca a trebuit sa mai adaug un pic de faina ;)Ioana acum 5 ani - 21 Ianuarie 2019 17:03
Darvenia, ce tip de faina ai folosit? eu pun 550, nu din cea mai fina pentru patiserie (480 sau 000).Darvenia acum 5 ani - 21 Ianuarie 2019 19:52
Faina din grau tanar de tip 00 pt patiserie ?data viitoare schimb tipul de fainaIoana acum 5 ani - 22 Ianuarie 2019 10:04
nu trebuie sa o schimbi daca te-ai obsinuit cu ea si iti place in dulciuri, doar sa tii minte ca eu folosesc in general 550 si o sa fie mici diferente.Darvenia acum 5 ani - 22 Ianuarie 2019 16:37
Ok multumesc pt raspunsVioleta Stefan acum 4 ani - 25 Noiembrie 2019 17:23
Buna,maine vreau sa 0 fac.Vreau sa te intreb dacapot folosi faina 650,cea de paine?daca da,ce gramaj?
Cu stima, Violeta
Ioana acum 4 ani - 26 Noiembrie 2019 10:00
poti scoate 1/2 lingura de faina si sa pui in loc 1/2 lingura de amidon, asa vei usura faina 650.Violeta Stefan acum 4 ani - 27 Noiembrie 2019 17:00
Multumesc.Violeta Stefan acum 4 ani - 27 Noiembrie 2019 17:02
Sau pot folosi faina OOO?care e diferenta?In casa am 000,cozonac si 650.Multumesc,dar vreau sa stiu diferenta.Violeta Stefan acum 4 ani - 1 Decembrie 2019 14:23
Am facut aluatul acum cu faina 000.Este cam moale,l-am pus la frigider.Daca nu pot sa o rad,am sa o pun la congelator ,ma gandesc.Multumesc pt reteta.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email