Prajitura cu branza si cacao

Retete cu branza Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Prajitura cu branza si cacao

Una dintre marile favorite la capitolul deserturi, vine exact dupa prajitura tavalita.

Eu o fac acum cu unt si cacao de buna calitate si blatul are un gust care aduce cu ciocolata de casa =P~ , insa maica-mea o facea pe vremuri cu margarina si tot era buna.

Ingrediente

Aluat

400 gr faina alba
250 gr unt la temperatura camerei (sau margarina)
150 gr zahar
3 linguri cu varf cacao
1 galbenus de ou
1 lingurita praf de copt
2-3 linguri smantana

Umplutura

500 gr branza proaspata de vaca
1 plic zahar vanilat
200 gr zahar
2 galbenusuri de ou
2 linguri gris
3 albusuri de ou

  1. Aluatul: se freaca cu mixerul untul si zaharul timp de 2 minute. Se adauga galbenusul si se mixeaza pana e incorporat.
  2. Se amesteca faina cu cacaoa si praful de copt si se cern. Se adauga in aluat si se amesteca pana devine omogen (eu l-am amestecat cu mana, mi se pare mai usor). Daca aluatul nu se leaga, adaugati cate o lingura de smantana o data, pana obtineti o bila legata.
  3. Impartiti aluatul in doua bucati egale.
  4. Umplutura: se mixeaza branza cu zaharul si galbenusurile pana e omogen. Se adauga grisul si se amesteca iar.
  5. Se bat spuma tare albusurile de ou si se incorporeaza in trei transe in amestecul de branza.
  6. Se unge cu ulei o tava de 20 x 24 cm. Se intinde o bucata de aluat pe fundul tavii (eu l-am intins cu mana pe toata suprafata tavii si apoi l-am nivelat cu o rola, dar puteti folosi si fundul unui pahar).
  7. Se toarna umplutura in tava si se niveleaza.
  8. Restul de aluat se rade pe razatoarea mare, incercand sa il distribuiti egal pe toata suprafata prajiturii.
    * testati aluatul imediat ce l-ati pregatit si daca este usor moale si nu se poate razui, doar puneti-l in frigider intre 30 minute - 1 ora si apoi va fi mai usor de lucrat.
  9. Se coace prajitira la 180C pentru 40 minute.
  10. Se raceste complet, apoi se poate taia.

 

Aluatul cu cacao

Aluatul cu cacao

Umplutura de branza

Umplutura de branza

Foaia in tava

Foaia in tava

Umplutura in tava

Umplutura in tava

Restul de aluat razuit

Restul de aluat razuit

Comentarii (60)

 

Ultimele comentarii

Florina  acum 8 ani - 16 Noiembrie 2016 00:33  

Tocmai am facut-o si eu si a iesit super! Am fost servita la cineva in Cluj cu prajitura asta si de mult voiam sa o fac si eu. Va impartasesc un truc pe care l-am invatat in Germania si care o sa va scuteasca sa dati aluatul pe razatoare: dupa ce rasturnati amestecul de faina si cacao peste untul frecat cu zahar si ou, nu framantati cu mana, ci amestecati cu mixerul (telurile de albus) rapid pana va ies un fel de firimituri care nu se lipesc impreuna. Jumatate le puneti in tava in strat uniform si le apasati cu mana sau mai bine cu o rola mica pana se formeaza foaia de jos. Nu va stresati, dupa coacere foaia va fi stabila si nu se va rupe. Urmeaza umplutura si apoi restul de firimituri (nemtii le spun "Streusel") se presara deasupra si se apasa usor cu palma sa intre putin in umplutura. Incercati si veti vedea ca merge foarte repede si nu mai trebuie pus la frigider. Asa se poate proceda si cu alte aluaturi fragede si va scutiti intinsul pe masa si ruptul foii la transferul in tava ;-)
 

Dana  acum 7 ani - 4 Decembrie 2016 23:34  

Bun gasit, Ioana

Am ceva intrebari:
- in loc de unt pot folosi ulei de cocos?
- in loc de faina alba, pot folosi de ex. jumatate din cantitate faina alba, jumatate fara glutine? (e mai digerabil pt mine asa; locuiesc in Italia si de ceva timp gatesc cu faina alba fara glutine...pt. ca o diger milt mai bine)

Multumesc pentru toate retetele tale minunate.
Multumesc anticipat pt. raspuns,
Ganduri bune,
Dana
 

Ioana  acum 7 ani - 5 Decembrie 2016 11:29  

Dana nu stiu sa te sfatuiesc referitor la faina fara gluten fiindca nu am folosit si nu stiu cum se comporta.
Cat despre uleiul de cocos poti sa incerci, in general merge in retetele cu unt (folosesti aceasi cantitate), dar eu am mai dat-o in bara cu el. in general merge in retetele in care untul nu e necesar sa fie rece si tare. uleiul de cocos se topeste mai repede decat untul si in unele retete asta poate fi o problema (se va simti mai gras produsul final, se va intinde la copt etc)
 

Dana  acum 7 ani - 5 Decembrie 2016 15:21  

Ok ...am sa o incerc de sarbatori si iti dau feedback-ul dupa.

Multumeeesc!
:)
Dana
 

Lia -Lia   acum 7 ani - 11 Aprilie 2017 09:11  

Prajitura cu branza si cacao este foarte buna singura problema ca trebuie sa o fac foarte des

:) :) :) :) :)
 

sandra  acum 7 ani - 16 Septembrie 2017 20:01  

Buna, Ioana! Mi s-a pus pata rau pe reteta asta :)) dar nu stiu exact ce fel de branza as putea folosi...ca mama de obicei foloseste branza dulce la genul asta de prajituri ... merge si asta sau am nevoie de altceva ?
 

Ioana  acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 09:51  

Sandra, branza proaspata de vaca e ceea ce tu cunosti sub denumirea de branza dulce, deci va iesi perfect asa.
 

liv  acum 7 ani - 25 Octombrie 2017 09:50  

Extraordinar de buna !!!!
 

Daniela  acum 5 ani - 30 Martie 2019 15:15  

Cate calorii sunt pentru o bucata?
 

Ioana  acum 5 ani - 30 Martie 2019 15:29  

Destul de multe ca sa o eviti daca esti la orice fel de dieta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...