Pui Sichuan
Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete rapide Retete simple
O mancarica chinezeasca foarte picanta si cu aroma speciala datorita piperului Sichuan.
N-am avut ceapa verde, dar puneti daca aveti, va colora mancarea. Si daca nu sunteti familiari cu piperul Sichuan, nu uitati sa-l gustati inainte si folositi-l macinat daca vi se pare prea tare.
Ingrediente
1 piept de pui (cca 600 gr)
1 lingura amidon (sau faina)
1/2 ceapa
3 catei usturoi
6 ardei iuti uscati (sau 3-4 ardei iuti proaspeti)
2 lingurite piper Sichuan
5 linguri ulei
sare
Sos
3 linguri sos de stridii (oyster sauce)
3 linguri sos de soia
1 varf lingurita ghimbir pudra
1 lingura suc de portocale
2 lingurite rase amidon
Pentru servit
1 pumn alune (sau caju)
3 fire ceapa verde
Portii: 2-3
- Se taie pieptul de pui fasiute subtiri. Se pune amidonul intr-o punga in care se adauga apoi fasiutele. Se scutura bine.
- Se incinge uleiul intr-un wok si se adauga fasiutele de pui scuturate de excesul de amidon. Se prajesc la foc rapid pana sunt facute.
- Pentru sos: intr-o cana amestecati sosul de stridii, de soia, ghimbirul si sucul de portocale cu 1/2 cana apa. Separat dizolvati amidonul in 2 linguri de apa rece.
- Se scoate puiul din wok si se scot si cateva linguri de ulei in caz ca ramane prea mult. Sa ramana doar putin pe fundul wokului.
- Se adauga in wok ceapa si usturoiul taiat felii, ardeii iuti uscati rupti in 2-3 bucati (daca doriti sa fie extra picanta mancarea lasati samburii, daca nu scuturati o parte din ei) si piperul Sichuan. Caliti rapid, cca 1 minut.
* daca folositi ardei iuti prosapetii ii taiati-i rondele si lasati samburii
** gustati piperul Sichuan si daca va place aroma pe care o simtiti cand spargeti bobul intre dinti lasati boabele intregi in mancare, cum am facut si eu; daca aroma vi se pare insa prea puternica, prajiti piperul intr-o tigaie fara grasime pana simtiti ca miroase, apoi macinati-l in masina de cafea pana devine pudra; folositi in mancare doar 1 varf de lingurita piper macinat; restul de piper il putei pastra intr-un borcanel inchis - Adaugati sosul preparat in cana si aduceti la fierbere. Adaugati amidonul dizolvat si amestecati pana se ingroasa. Stingeti focul si adaugati fasiutele de pui inapoi in wok . Amestecati bine. Gustati de sare si adaugati daca mai e nevoie.
- Presarati cu alune si ceapa verde tocata rondele.
- Se serveste cu orez basmati fiert.
Prajim puiul
Adaugam sosul
Adaugam amidonul
Pui Sichuan