Ragu

Retete din Italia Retete cu carne de porc Retete de Sosuri si Salsa Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Ragu

Desi fiecare zona din Italia are propria varianta de ragu, aceasta reteta este a celui mai cunoscut ragu, ragu alla bolognese. Prepararea lui dureaza in jur de 3 ore, dar numai asa veti obtine un sos cu un gust intens, gustul pentru care acest sos a devenit atat de cunoscut.

In mod normal se foloseste carne de vita, dar cine doreste poate folosi si amestec de carne de vita si porc, cum dealtfel am facut si eu. Si daca va intrebati ce cauta laptele in aceasta mancare, reteta originala chiar cere asa ceva, fiindca are dublu rol: fragezeste carnea in timpul fierberii, iar daca folositi doar carne de vita acest lucru chiar e necesar si in al doilea rand elimina aciditatea sosului de rosii, accentuand dulceata carnii. De asemenea, observati ca proportia de rosii folosita in sos este mica, a nu se confunda ragu alla bolognese cu ragu alla napoletana (alt ragu faimos), in care, intr-adevar, se foloseste o cantitate mult mai mare de rosii.

Sosul de carne poate fi servit peste paste (tagliatelle sau spaghetti) sau pentru lasagne.

Ingrediente

600 gr carne tocata de vita (sau amestec vita si porc;ideal ar fi ca in carnea tocata de vita sa adaugati piept de vita fiindca are gustul cel mai bun)
1 ceapa medie
1 morcov mare
3 tulpini telina
50 gr pancetta (sunca uscata dar neafumata)
50 gr carnati de casa (optional)
50 ml vin alb sec
1 varf cutit scortisoara
1 varf cutit nucsoara
1 lingurita rasa piper
1 cana passata (sau 2 linguri pasta de rosii dizolvate intr-o cana cu apa)
2 cani supa pui sau vita
1 cana lapte
1 lingurita rasa sare
2 linguri unt
2 linguri ulei masline

  1. Taiem ceapa, morcovul si telina cubulete mici. Le adaugam peste untul cu ulei puse la incins si le calim cam 10 minute, la foc mai mic, pana se inmoaie bine. Facem astfel, ceea ce italienii numesc soffritto.
  2. Adaugam carnea tocata si pancetta cubulete si o calim pana sucul pe care-l lasa se evepora, cca 5 minute la foc mediu. Daca dorim, adaugam acum carnatii tocati marunt sau zdrobiti cu furculita si calim in continuare pana carnea incepe sa se rumeneasca, cca 15 minute. Stingem cu vin alb si lasam pana se evapora.
  3. Condimentam amestecul cu scortisoara, nucsoara si piper, apoi turnam passata si 2 cani cu supa de pui/vita. Amestecam bine si lasam la fiert pe foc mic (cat sa bolboroseasca usor amestecul) 1 ora. Amestecam tot la 15-20 minute.
    * in acest moment amestecul va parea destul de lichid, dar e ok, va scadea suficient in orele de fiert care urmeaza
  4. Adaugam laptele si sarea, amestecam bine si lasam sa fiarba in continuare inca 1 1/2 ore, tot la foc mic. Nu uitati sa amestecati tot la 15-20 minute, mai ales dupa ce scade ragu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.

Legumele cubulete

Legumele cubulete

Calim legumele

Calim legumele

Adaugam passata...

Adaugam passata...

si supa peste carne

si supa peste carne

Dupa o ora adaugam laptele

Dupa o ora adaugam laptele

Ragu

Ragu

Comentarii (79)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 12 Septembrie 2017 16:25  

nu-i bai daca fierbe mult si bine :) ia capacul sa scada mai repede si mai lasa-l pana are consistenta.
 

Andrada  acum 6 ani - 14 Ianuarie 2018 16:45  

Am facut sosul ragu dupa reteta ta Ioana din 5 kg de carne. A iesit un sos extraordinar. Il punem in congelator si tot scoatem cate un borcan. Multumim frumos pentru reteta deosebita!
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2018 10:47  

;) nice!
 

Delia Calici   acum 4 ani - 25 Aprilie 2020 23:14  

Oare pancetta de unde o cumperi?
 

Ioana  acum 4 ani - 27 Aprilie 2020 10:38  

de la Bottega Italiana (au magazine in mall-uri in Cluj)
 

Delia Calici  acum 4 ani - 28 Aprilie 2020 13:18  

cum mall-urile sunt inchise acum., as putea inlocui cu ceva sunculita fiarta de la Moldovan ?
 

Ioana  acum 4 ani - 28 Aprilie 2020 17:56  

cred ca se poate comanda online. adica au magazin online, nu stiu daca livreaza acasa, nu am incercat in perioada asta.
daca nu ai, mai bine nu pune nimic in loc
 

Olga  acum 3 ani - 1 Octombrie 2021 22:00  

Ioana, se poate fara telina?
 

Oana+P.  acum un an - 12 August 2023 18:12  

Sunt impresionata: aroma este intensa, gustul echilibrat, foarte bun!
 

Ioana  acum un an - 16 August 2023 12:40  

Ah, asta e de la inceputurile blogului.
Desi nu chiar din 1970 cum e trecut la data :) trebuie sa verific de ce arata asa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...