Risotto cu legume verzi
Retete din Italia Retete de mancaruri cu legume Retete cu orez Retete ieftine
O gramada de legume verzi crocante - mazare, tulpina de telina, sparanghel, fasole verde - contrasteaza placut cu orezul cremos. Este foarte satios, te satura repede, dar in acelasi timp este foarte usor, nu te simti umflat dupa ce ai mancat o farfurie cu un astfel de risotto.
Este destul de flexibil acest preparat, in sensul ca doar telina si una din legumele verzi sunt obligatorii. De exemplu puteti omite sparanghelul cand nu aveti, sau puteti folosi doar mazare. Iar la servire, va rog, nu sariti piperul proaspat macinat, mi se pare esential in aceasta combinatie.
Ei, asta e reteta de azi, am tinut foarte mult sa o postez acum fiindca e sezonul de mazare si fasole verde si e si una din retetele indragite de sotul meu.
Ingrediente
200 gr orez pentru risotto (arborio)
1 l supa de pui
100 gr mazare
50 gr fasole verde
50 gr sparanghel (4 tulpini subtirele)
1 tulpina telina
1 ceapa medie
1 lingura generoasa de unt
30 gr parmezan
sare, piper negru
Portii: 3-4
- Tineti supa pe foc mic pentru a o avea la indemana fierbinte.
- Intr-o tigaie larga se topeste la foc mic untul. Se adauga ceapa tocata marunt. Se caleste ceapa pana se inmoaie bine (cca 5 minute).
- Se adauga orezul si se lasa 3 minute la prajit la foc mai mare, amestecand din cand in cand. Se adauga si tulpina de telina taiata felii si se mai lasa la prajit inca 2 minute.
- Turnati doua polonice de supa fierbinte si dati focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor orezul.
- Continuati sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost absorbit de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos!
Dupa ce ati pus 5 polonice de supa (cam dupa 5 minute de fiert) adaugati si restul legumelor (mazarea, fasolea verde si sparanghelul taiate segmente egale). Continuati sa puneti supa, cate un polonic si sa amestecati incet dar constant.
Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert al dente si cremos. Verificati risotto de sare. - Adaugati parmezanul razuit si amestecati pana se topeste.
- Serviti imediat stropit cu putin ulei de masline si presarat cu extra parmezan si obligatoriu cu piper proaspat macinat. Risotto e bun doar cand e proaspat preparat (nu e bun rece sau reincalzit, isi pierde cremozitatea).
Orezul si telina prajite
Dupa ce am adaugat 5 polonice de supa...
... se adauga restul legumelor
Risotto cu legume verzi