Rosti

Retete cu cartofi Retete din Elvetia Retete cu legume Retete de post Retete ieftine

Reteta Rosti

Aceasta varianta de rosti este exact asa cum am mancat-o in Innsbruck, la restaurantul Piano. Mi-a placut textura moale a cartofilor inveliti in crusta crocanta si am vrut sa o pot face si eu acasa. Radu a avut misiunea sa rafineze aceasta reteta, in sensul ca a testat diferite tigai, cantitati de ulei si tipuri de cartofi.  Pana la urma asta a fost varianta castigatoare. Ii multumesc pentru ajutor si pentru toate rosti-urile pe care o sa mi le pregateasca de acum  :p Acum am servit-o cu somon afumat si crema de branza si smantana cu marar (ar merge si o crema de hrean). In Innsbruck erau garnitura langa snitelul vienez.

Ingrediente

3 cartofi fainosi
1/2 ceapa foarte mica (sau 2 fire ceapa verde)
8 lingurite ulei 
sare, piper negru

Bucati: 4 rosti de 15 cm diametru; 2-3 portii

  1. Prima regula e folosirea unei tigai antiaderente, eu am obtinut cele mai bune rezultate cu una de fonta teflonata. A doua e folosirea cartofilor fainosi, astfel clatita de cartofi va iesi crocanta deasupra, dar moale, aproape cremoasa as spune, inauntru. A treia regula e sa folositi ulei putin (un pic mai mult decat la clatite), in functie de dimensiunea tigaii voastre. Eu la o tigaie de 15 cm, am folosit cate 1 lingurita ulei pentru fiecare parte. In loc de ulei puteti folosi si untura de rata sau puteti adauga un strop de unt cand prajiti a doua parte (asta daca nu doriti o varianta de post).
  2. Se dau cartofii si ceapa pe razatoare. Se condimenteaza bine cu sare si mult piper negru macinat. Se amesteca usor cu mana pana condimentele se distribuie uniform.
  3. Se incinge in tigaie 1 lingurita de ulei. Verificati daca e incins cu cateva fire de cartofi, care trebuie sa sfaraie cand le puneti in tigaie.
  4. Adaugati cartofi in tigaie si cu dosul unei linguri ii presati pe toata suprafata in strat uniform si subtire. Trebuie sa puneti doar suficienti cartofi cat sa acopere fundul tigaii fara sa se vada prin ei (cam 2 mm). Daca stratul de cartofi e prea gros fie nu se va face inauntru ca lumea, fie o veti arde deasupra ca sa se prajeasca pana la mijloc. Presati bine de tot cartofii in tigaie cu lingura. Aveti grija ca pe margini sa nu iasa fire razlete de cartofi, le trageti cu lingura spre interior, altfel se vor arde.
  5. Prajiti rosti pe prima parte timp de 3.5-4 minute, la foc mediu.
  6. Asezati o farfurie pe tigaie si rasturnati clatita in farfurie. Puneti 1 lingurita ulei (si putin unt daca doriti) in tigaie si lasati clatita sa alunece inapoi in tigaie. Prajiti-o pe a doua parte inca 3 minute, tot la foc mediu.
  7. Scoateti clatita din tigaie si taiati-o in patru. Stivuiti feliile una peste alta, arata foarte bine asa.
  8. Serviti rosti imediat, cat sunt calde.

Razuim cartofii si ceapa

Razuim cartofii si ceapa

Condimentam cu sare si piper

Condimentam cu sare si piper

Strat subtire in tigaia incinsa

Strat subtire in tigaia incinsa

Punem farfuria deasupra

Punem farfuria deasupra

Rasturnam rosti pe farfurie

Rasturnam rosti pe farfurie

Prajim pe a doua parte

Prajim pe a doua parte

Taiem rosti in patru

Taiem rosti in patru

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

olgas  acum 10 ani - 7 Ianuarie 2014 19:58  

ioana, cred ca stratul care se pune in tigaie e de 2 cm, nu 2 mm, nu? la asa prețizie nu m-as incumeta :)).

la multi ani pentru anul asta si pentru ziua de azi, daca sarbatoresti sfi ion!
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 08:49  

Olgas, sunt 2 mm, hai 4 mm maxim. dar nicidecum 2 cm, e mult prea groasa. pune cartofi cat sa acoperi tigaia fara sa vezi fundul si e ok, nu te gandi la grosime.
 

anonim  acum 10 ani - 8 Mai 2014 17:26  

Reteta nu e descrisa bine
Nu incercati ca nu va iese
Trebuie folosita razatoarea mica(ca la tocinei)
Iar acest amestec nu are nici un gust
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Mai 2014 18:10  

scrie la pasul 2 sa-i condimentezi BINE. se specifica sa adaugi in special mai mult piper. daca faci asta vor avea gust. si ceapa da gust placut (ceapa verde mai ales, da un gust mai proaspat)
 

Diana  acum 10 ani - 27 Mai 2014 19:30  

Am facut. Foarte buni! :)
 

Clarissa  acum 10 ani - 6 Noiembrie 2014 13:50  

"RÖSCHTI" este o specialitate de origine ELVETIANA (din partea germana a Elvetiei) , NU SUEDEZA si inseamna pe dialect "prajit".
Se pot face din cartofui in prealabi fierti incoaja si pe urma decojiti (Gschwellti) sau din cartofi cruzi. Se dau pe razatoarea cu ochiuri mari (Röschtiraffel). De pajit se prajesc cum e descris in reteta dumneavoastra, INSA FERITI-VA NEAPARAT DE TEFLON! Teflonul se incingerepede la peste 300°C si emana gaze toxice producatoare de cancer! In Vest lumea se fereste de mult de teflon. Eu folosesc numai otel inoxidasbil, insa se pot face Rschti si in tigaie de emai sau fier, etc. Principalul este ca untul sa fie f. fierbinte cand adaugati stratul de Röschti. Atuncu nu se prind. Nu amestecati! Traditional se prajesc in unt. Sant o multime de variante regionale: Cu ceapa prajita, in Appenzell se adauga cubulete de 1 cm de costita afumata (se gasesc in CH peste tot in Supermarkt). Bernejii toarna pe ambele parti putin inainte de se rumenesc definitiv smantana de cafea (10-12% grasime) si ii mai prajesc pana capata crusta dorita. La Röschti se serveste fie ochiuri separat prajite, fie un carnat de vitel tipic elvetian si tot traditie este sa se serveasca la "Züri Gschnetzeltes" - o specialitate züricheza.
Turistii sant cuceriti de cate o specialitate noua, dar nu e zis ca este neaparat local, ci adesea"importata".
V-am scris cele de mai sus in chip informativ, nu ca invatatura. ;)
 

Clarissa  acum 10 ani - 6 Noiembrie 2014 14:16  

Am vazut ca e o problema cu grosimea stratului si gradul razatorii:
1. Se foloseste razatoarea cu ochiuri mari! Daca ochiurile sant mici, ies uscati in mijloc.
2. Stratul este cam de7-8mm! La Röschti e crusta principala, mijlocul se "coace" de la sine, caci se folosesc traditional numai carofi fierti cu mult timp inainte.
3. Cine vrea sa condimenteze Röschti e desigur liber s-o faca dupa gust. Traditional insa se adauga destula sare la fierberea cartofilor si Röschti sant un adaos la ceva, cum sant piureul, orezul, carofii prajiti, etc.. Dar fireste ca depinde si de fantezia si gustul fiecaruia cum ii face si daca ii foloseste drept daos la sau simplu, ca fel de mancare separat. Vedeti. olandeji mai pun si faina, ceva absurd, dar ma rog, degustibus non disputandum.
 

Ioana  acum 10 ani - 6 Noiembrie 2014 14:16  

acum sunt o gramada de marci care ofera tigai antiadezive fara PTFE, nu mai sunt toxice. cred ca folosesc eu gresit termenul teflonat, le zic asa tuturor tigailor antiadezive cu interior negru.
 

Ioana  acum 10 ani - 6 Noiembrie 2014 14:17  

reteta cu cartofi fierti e aici: [link]
 

Clarissa  acum 10 ani - 8 Noiembrie 2014 00:48  

Multumesc pentru replica, draga Ioana.
In primul rand tin sa-mi cer scuze pentru multimea greselilor de tipar si litere lipsa - se vede ca mi-o fi fost foame, dar si tastatura mea separata face figuri, vad acum.
TEFLON (interior NEGRU):
Draga Ioana, ATENTIE! "antiaderent nu spune nimic. Pentru ca in Vest lumea nu mai cumpara vase teflonate datorita toxicitatii teflonului, producatorii cauta sa-si vanda produsele pe piata din Est neinformata sau dezinteresata sa informeze consumentul, principalul fiind profitul comercial. Aceeasi situatie cu aluminium. Ca inducere in eroare au scornit un termen nou, "antianderent", care nu inseamna nimic altceva decat ca mancarea nu se prinde, dar nu mai specifica materialul si asta e mai mult decat suspect... "Antiaderent" sant si tigaile cu strat ceramic (alb sau gri), care sant f. scumpe in RO si care pojghita se duce destul de repede - uneori exista defecte la margini sub cartonul de protectie, cand cumperi tigaia.
CHROMSTAHL/OTEL CROMAT INOXIDABIL se curata foarte usor cu un burete de sarma din acelasi material (LUCIOS mic cca 6cm se gaseste si in RO peste tot, nu mare si mat, care mai si rugineste!) bine udat si imbibat cu ce spala fiecare vasele. Eu folosesc cea mai ieftina solutie lichida, de la Lidl si oalele mele arata dupa peste 40 de ani ca noi noute. Tot cu acest burete spal (usurel) si pahare de cristal!
Pe paginile de limba germana se gasesc tot felul de videos si informatii pentru consumenti, care dezvaluie toate tricurile ind. alimentare. Asa de exemplu, trebuie specificat pe pachete daca contin GLUTAMAT (resp. GLUTEN, care cauzeaza Alzheimer), dar acum au recurs la un tric si il mascheaza cu alte expresii ca "potentiator de aroma" si...si...si...siSi vegeta pote sa-si faca singura orice gospodina, e simplu, sigur si in special absolut lipsita de multimea de sare si "alte condimente"... Lista e f. lunga
Ma repet, consumentii nu-s informati, logic de ce si nici ei nu tin prea mult sa fie informati.Multumesc pentru pagina atat de reusita si pentru retele prezentate, caci si eu am mai copiat cate ceva, neavand o carte de bucate romaneasca.
Va doresc mai departe mult succes si multumiri si din partea altor cititoare si cititori!
Clarissa
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...