Rulouri de vita in sos de vin si legume
Retete din Germania si Austria Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete cu carne de vitel sau vita
Rulouri de vita umplute cu morcovi, sfecla rosie si castraveti murati intr-un sos cremos de vin si legume. O reteta un pic mai migaloasa, dar rezultatul e divin.
Ingrediente
500 gr carne de vita (sau manzat; am folosit o bucata de bavette)
1 lingura cu varf mustar
1 lingura cu varf hrean ras (preparat; din borcan)
cateva felii subtiri de bacon (optional)
2 morcovi medii
1 sfecla rosie mica
2-3 castraveciori murati (in otet)
1 ceapa mare
1 praz mic (partea alba si verde pal)
1 felie telina radacina (cca 30 gr)
1 catel de usturoi
2 linguri pasta de rosii
150 ml vin rosu sec
500 ml supa (de vita sau pui)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1/2 legatura patrunjel
1 lingura smantana acra (optional)
2 linguri ulei
sare, piper
Portii: 3-4
- Se taie carnea felii perpendiculare pe fibra si se bat subtire, ca pentru snitele. Puteti folosi orice bucata de vita, dar unele (ceafa, bavette) vor fierbe mai repede, iar pentru altele (pulpa, vrabioara) va trebui sa aveti mai multa rabdare. Veti obtine felii subtiri de carne mai mari sa mai mici, in functie de bucata de la care porniti. Nu e nicio problema, veti adapta umplutura pentru dimensiunea lor. Daca va ramane vreun varf din bucata de carne care nu poate fi batut, taiat-l bucati mari, le veti gati impreuna cu rulourile.
- Se amesteca mustarul cu hreanul.
- Se taie morcovul betisoare (julienne) la o lungime astfel incat sa se potriveasca cu feliile voastre de carne. Se taie si castravetii si sfecla betisoare cam la fel de lungi.
- Se pune pe masa de lucru cate o felie de carne, se unge cu un strat subtire din amestecul de mustar-hrean. Se acopera apoi cu felii de bacon, daca doriti. Intr-un capat se pun betisoare de legume. Puneti cate betisoare intra, astfel incat sa le puteti rula usor. Se ruleaza si se fixeaza rulourile cu scobitori. Repetati pana terminati toata carnea.
- Tocati ce v-a ramas din morcov cubulete. Tocati cubulete telina si ceapa. Taiati prazul in patru pe lungime si apoi taiati-l rondele. Striviti usturoiul.
- Intr-o oala larga incingeti uleiul si apoi prajiti rulourile de jur imprejur, pana-si schimba culoarea. Scoateti rulourile din oala.
- In grasimea ramasa, caliti legumele de la pct. 5 pana incep sa prinda un pic de culoare, amestecand des.
- Adaugati pasta rosii si continuati sa caliti inca 5 minute, pana pasta se caramelizeaza.
- Dat focul la maxim si adaugati vinul in transe de aprox. 30 ml. Dupa fiecare transa amestecati si asteptati sa se evapore complet. Faceti asta pana terminati tot vinul.
- Asezati rulourile inapoi in oala (puneti printre rulouri si bucatile de carne in surplus) si adaugati supa. Lichidul trebuie doar sa cuprinda rulourile (vezi poza 5), daca mai aveti nevoie de lichid, completati cu putina apa. Adaugati dafinul, cimbrul, patrunjelul tocat si adaugati sare si piper dupa gust. Aduceti la fierbere.
- Fierbeti cu capac, la foc mic (tocanita sa bolboroseasca usor) pana carnea e fiarta. Rulourile sunt fierte cand furculita intra usor in ele. Cu bavette a durat putin peste 1 ora si jumatate, dar fiti pregatiti si pentru 2-3 ore de fierbere (daca folositi alta carne).
- Scoateti rulourile din oala si eliminati scobitorile.
- Sosul ramas in oala il treceti printr-o sita, presand bine pe legume sa extrageti tot sucul. Puneti sosul strecurat intr-un robot si adaugati parte din legume, apoi mixati. Veti adauga legume treptat si veti mixa pana sosul are consistenta dorita. Eu am pus putin mai mult de jumatate din legumele ramase in sita. Dregeti sosul de sare. Daca doriti adaugati si putina smantana acra (in pozele mele sosul e fara smantana).
- Turnati sosul cremos peste rulouri.
- Mancarea e mai buna dupa ce sta cateva ore. Se serveste calda, cu cartofi natur, piure de cartofi cu hrean, orez fiert sau paste mici.
Legumele pe felia de carne
Rulourile prajite
Legumele sotate si pasta de rosii
Vinul redus
Punem totul la fiert
Rulourile sunt fierte
Rulourile fara scobitori
Sosul mixat
Rulourile cu sos
Comentarii (15)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 11 Mai 2015 10:57
nu, se pun crude in rulouri si vor fierbe cu carnea.laura acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 10:50
wow =P~ =P~ =P~Trebuie sa le incerc si eu...cred ca sunt absolut delicioase...
Sfecla e conservata sau fresh?La mai multa carne in jur de 1 kg, cam cu cat se modifica reteta?
Ioana acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 10:55
da, sfecla fresh. pentru 1 kg carne dublezi reteta. daca poti face rost de ceafa de vita pentru aceasta reteta ar fi excelent.laura acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 11:38
problema e ca noi locuim in Polonia, si aici nici nu stiu daca pot gasi ceafa de vita... :(Ioana acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 12:10
ce bucati crezi ca gasesti?daca cunosti vreo bucata care fierbe bine (cand faci tocanite, gulas de exemplu), iese moale si suculenta, atunci aceea o poti folosi si la aceasta reteta. insist, fiindca desi teoretic pulpa e ok la aceasta reteta eu n-am fost multumita niciodata de cum fierbe, oricat o las pe foc. parca tot e un pic atoasa. cel putin pulpa de la vita romaneasca.
laura acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 14:35
Acum cateva zile am facut reteta de la tine de gulas, si a iesit extraodinar de buna. Atunci am folosit carne pt gulas taiata expre pt gulas , si nu o trebuit sa fiarba doar aproximativ 1 ora jumate...Cel mai normal aici e ceva de genu' steak , dar am vazut si carne facuta pentru rolada...cred ca o sa incerc acel tip...Ioana acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 14:40
da, steakul este foarte fraged dar si mai scump, nu merita folosit la rulade. atunci te-ai gandit bine la cea speciala pentru asa ceva. sa-mi spui cum ti-a iest!laura acum 8 ani - 29 Ianuarie 2016 15:00
O sa prepar reteta probabil maine sau duminica, pentru ca azi nu am gasit la supermarket :(Laura acum 8 ani - 31 Ianuarie 2016 20:51
Un deliciu !! Sotului meu i-a placut foarte mult ..Ioana acum 8 ani - 1 Februarie 2016 09:48
ma bucur, Laura! sa va fie de bine!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email