Salata de dovlecei cu iaurt
Ingrediente
250 gr dovlecei (tineri)
150 gr iaurt grecesc (de bivolita am folosit)
2 fire marar
4 frunze mari menta
4 frunze mari busuioc
1 catel mare de usturoi
1 lingura ulei masline extravirgin
sare, piper negru
Portii: 2
- Usturoiul se striveste bine in mojar cu putina sare si se adauga uleiul. Se mai freaca putin impreuna cu pistilul si apoi se lasa sa stea pana e nevoie de el.
- Dovelecelul se da pe razatoarea mare. Se presara cu sare si se lasa sa stea 15 minute. Se scurge apoi bine de apa (in pumn sau in tifon pentru cantitati mai mari).
- Se incinge o tigaie cat mai larga (cca 25-30 cm). Se adauga dovleceii si se soteaza, amestecand mereu, undeva intre 30 secunde si 1 minut. Trebuie doar sa se gateasca usor, astfel incat sa ramana crocanti si sa nu se rumeneasca.
- Mutati dovlecelul intr-un bol, gustati si adaugati sare daca mai trebuie. Lasati sa se raceasca complet.
- Frecati iaurtul cu putina sare pana devine cremos. Rasniti piper negru si adaugati verdeturile tocate cat mai fin.
- Cand dovlecelul e racorit, il adaugati peste iaurt si amestecati pana se omogenizeaza.
- Turnati apoi uleiul cu usturoi printr-o sita fina (cea de ceai e buna) astfel incat in salata sa ajunga doar uleiul infuzat. Usturoiul ramas in sita se arunca sau se poate folosi la altceva.
- Amestecati de data asta doar de 4-5 ori in salata, astfel incat sa nu omogenizati tot uleiul, sa se mai vada firisoare prin iaurt.
- Mutati salata in bolul de servire. E buna si simpla, doar cu paine crocanta Wasa integrala. E buna la micul dejun cu ou fiert moale. E buna langa gratare de porc si pui. Cand o serviti cu pui, puteti razui si putina coaja de lamaie in salata deodata cu verdeturile.