Salata de sfecla rosie cu iaurt si dressing de rodie si portocala
Retete cu iaurt Retete cu legume Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete salate
Salata racoritoare de vara cu sfecla rosie. Cea mai buna combinatie cu sfecla rosie pe care am incercat-o pana acum.
Reteta e adaptata din cartea Aegean de Marianna Leivaditaki.
Ingrediente
400 gr sfecla rosie tanara, fiarta (aprox 4 sfecle mici)
4 linguri generoase de iaurt grecesc
15-20 frunze de menta
4 fire marar
migdale
sare
Dressing de rodie si portocala
1 catel mare de usturoi
2 linguri sirop de rodie
2 linguri suc de portocale
3 linguri ulei masline extravirgin
1/4 lingurita coaja rasa de portocala
Portii: 3
- Pregatiti dressingul: intr-un mojar se striveste usturoiul cu putina sare pana devine pasta. Se adauga apoi siropul de rodie si se mixeaza bine cu pistilul. Se adauga sucul de portocale si se procedeaza la fel. Adaugati uleiul treptat si amestecati ca sa formati o emulsie. Adaugati coaja rasa de portocala (cat treceti de 6-7 ori cu razatoarea mica peste portocala; nu exagerati cu coaja, e destul de puternica si poate coplesi restul ingredientelor).
Dressingul se poate pregati dinainte, aromele se amesteca mai bine daca sta o vreme. - Sfeclele le-am fiert in apa cu sare pana a intrat usor fuculita in ele. Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am curatat de coaja si capetele tari. Le-am taiat rondele si le-am presarat cu sare. Gustati, sfecla e dulce si de obicei cere mai multa sare decat ati pune instinctiv.
- Se adauga verdeturile tocate marunt si se amesteca. Se adauga 1 lingura de iaurt si se amesteca iar, se va forma un sos cremos.
- Se aseaza cate o lingura de iaurt pe 3 farfurii. Intr-o parte se distribuie parte din sfecla. Cu o lingurita se intinde iaurtul in jurul salatei ca sa arate mai artistic. Se presara migdale (max 10 bucati per portie). Se decoreaza cu samburi de rodie, dar daca nu aveti tocati fin cateva migdale cu putin marar si menta si presarati deasupra.