Sfecla rosie cu hrean

Retete cu legume Retete romanesti Retete salate

Reteta Sfecla rosie cu hrean

In sfarsit pe site o reteta care mi-e foarte draga!

De ce atat de tarziu? Deja stiti povestea mea cu otetul si cu toate lucrurile pe care am refuzat sa le mananc multi ani din cauza lui. Sfecla si hreanul au fost principalele vizate. Cand am realizat cat de mult imi plac ambele am inceput sa le consum cu mare placere. Apoi papilele mele au inteles si rolul otetului in mancare. Si din aproape in aproape am ajuns la aceasta salata. In ultimul an am gustat multe salate de sfecla rosie cu hrean, uneori chiar cateva borcane din surse diferite in paralel, pana mi-am dat seama cum vreau sa fie salata mea perfecta. Am tinut seama de:
- culoare: sa fie vie, cu reflexe fucsia, nu inchisa spre maroniu; culoarea e data in general de soiul sfeclei folosite dar si de cat o coaceti/fierbeti
- textura: un pic al dente, sa nu fie terciuita salata; aici trebuie sa fim atenti la cat o coacem/fierbem; prefer salata razuita (sau macar taiata cubulete mici mici) fata de cea felii... doar o chestie de gust personal
- gust: toate elementele echilibrate; otetul sa dea putina aciditate si sa echilibreze dulceata sfeclei, fara a se simti insa in mod special in amestec (sa nu cumva sa-mi zgarie sensibilele papile  :p  ); hrean nici prea putin ca pare lesinata salata, nici prea mult ca acopera gustul sfeclei

Stiti voi cu ce e buna aceasta salata, dar mie imi place in mod special langa aceasta tocanita de cartofi.

Ingrediente

650 gr sfecla rosie (rotunda; 6 sfecle mai mici)
3-4 linguri otet de vin alb (9 grade)
1 lingura rasa zahar
1/2 lingurita sare
20-25 gr hrean ras (cca 1 lingura hrean din borcan)
putin chimen (macinat sau seminte; optional)

Portii: 1 borcan de 450 ml

  1. Aleg sfecle mici si rotunde. Mici pentru ca se coc/fierb mai repede, in plus sunt mai tinere, deci mai putin fibroase si mai suculente. Rotunde pentru ca am observat ca au o culoare mai frumoasa si sunt mai putin fibroase decat cele lunguiete. De asemenea ma uit in zona unde a fost taiata codita si le prefer pe cele de un visiniu-fucsia celor de un visiniu-inchis. E doar o chestie de aspect, dar astfel culoarea salatei e mai vie, mai roz.
  2. Sfecla rosie se coace sau se fierbe in coaja (in apa sau pe abur). Orice metoda alegeti important e sa nu fierbeti sfecla prea mult, pana se terciuieste, doar pana intra furculita in ea fara sa intampinati rezistenta in centru. Daca doriti sa coaceti sfecla procedati asa: le spalati bine cu burete de sarma, apoi le asezati intr-un vas mai adanc, unele langa altele, fara a le scurge rea bine de apa. Acoperiti vasul si coaceti la 180C pana intra furculita in ele (orientativ, pentru sfecle mici rotunde a durat o ora si jumatate). La inceput verificati sfeclele la 1/2 de ora, apoi cand vedeti ca incepe furculita sa patrunda in ele, le veti verifica la 10-15 minute. In timpul verificarilor, daca vi se pare ca se usca si se scorojesc pe fundul vasului, le stropiti cu cate 1-2 linguri de apa inainte de a le acoperi si baga iar la cuptor.
  3. Se lasa sfecla sa se racoreasca, apoi se curata de coaja (folositi manusi si ziare ca sa nu va patati mainile si blatul de lucru). Se da sfecla pe razatoarea mare. Eu prefer sfecla razuita, mi se pare ca se imbina mai bine gusturile, dar unii o taie felii subtiri sau cuburi marunte.
  4. Se da doar un clocot la otetul amestecat cu zahar si sare, doar cat sa se topeasca. Se toarna peste sfecla impreuna cu hreanul razuit si se amesteca usor pana hreanul e uniform distribuit. Daca doriti, presarati si putin chimen.
  5. Se indeasa in borcane. E buna de servit de a doua zi, ca sa aiba timp sa se macereze putin sfecla si sa se amestece aromele. Se pastreaza in frigider sau in camara racoroasa timp de 2 saptamani. Din cantitatile de mai sus am umplut un borcan de 450 ml.

Sfecla spalata intra la cuptor

Sfecla spalata intra la cuptor

Sfecla coapta

Sfecla coapta

Sfecla dreasa

Sfecla dreasa

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 1 Februarie 2016 11:18  

probail ca ai dreptate, dar multa vreme n-am stiu asta.
 

Lucia  acum 8 ani - 1 Februarie 2016 21:32  

Iubesc ff mult sfecla,este ff sanatoasa si daca o mananci asa..........doar fiarta sau coapta in cuptor.Iar reteta este ff buna.Va multumesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Februarie 2016 08:04  

asa-i, si mie imi place foarte mult doar cu sare.
 

Mari Ana  acum 8 ani - 7 Februarie 2016 17:45  

Nu stiam de ce printesei mele ii place asa mult sfecla rosie...pentru ca printeselor le place rozul. ;) Iti dai seama ca trebuie sa fac reteta asta cat de curand, ma va salva doua saptamani de garnitura la orice.
 

bygo  acum 7 ani - 14 Decembrie 2016 04:18  

Aici unde locuiesc eu, nu exista hrean. Pot sa folosesc putin wasabi in loc de hrean?
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Decembrie 2016 10:46  

cred ca s-ar potrivi la fel de bine, gustul e similar. doar sa dozezi cantitatea dupa cat de tare e wasabiul tau. uneori wasabi din supermarket este de fapt hrean colorat cu verde (daca citesti eticheta scrie ca numai o cantitate mica e wasabi si restul e hrean).
 

Fhjdsryhhf  acum 7 ani - 13 Septembrie 2017 15:51  

Exista.si se numeste "rufano" la un pret de 7.5 " euro.adus din senegal.iti fac lipeala cu producatorul.
 

Mirela   acum 4 ani - 19 Martie 2020 18:48  

Foarte buna! :) Pretextul ca sa termin borcanelul de hrean inceput la urzici. Am nimerit niste sfecle foarte dulci si nu am pus zahar...deloc.
 

Anca  acum 2 ani - 6 August 2022 22:56  

Buna,
Daca vreau sa pastrez sfecla pentru iarna ar trebui sa sterilizez in cuptor borcanele, dupa umplere?
Nu o sa isi piarda din culoarea vie?

Multumesc.
 

Ioana  acum 2 ani - 8 August 2022 12:01  

Buna Anca, aceasta este o salata de sfecla care se consuma in scrut timp de la preparare, nu se poate tine pe iarna.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...