Sandwich turcesc cu macrou si ceapa
Retete cu peste si fructe de mare Retete Sandwich Retete turcesti
Sandwichuri cu peste inspirate de cele de la Podul Galata din Istanbul. Am preferat sa folosesc pitele mele pe gratar in loc de bagheta, chiar daca asta face reteta mai migaloasa. Daca aveti timp, chiar merita efortul. Daca nu, merge si cu lipie cumparata sau bagheta prajita pe gratar.
Ingrediente
3 bucati mici de macrou (fara cap; cca 500 gr in total)
50 gr unt
1/2 lingurita boaia dulce
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingura otet de vin rosu (sau de orez)
sare, piper negru, coriandru boabe, fulgi de chili
Salata de ceapa
1 ceapa rosie medie
1 ceapa alba mica
5-6 linguri suc de lamaie
3 linguri ulei de masline
1/4 legatura patrunjel
sare
Sos de maioneza cu iaurt
1 lingura cu varf maioneza
3 linguri iaurt de baut
sare
Pita la gratar
250 gr faina alba (tip Bl55/550)
1/2 lingurita sare
1/2 plic drojdie uscata (5 grame)
120 ml apa calduta
50 gr iaurt grecesc (10% grasime)
2 linguri ulei masline
Pentru servire
Salata asortata si rosii cherry
Bucati: 6
Calorii: 450 cal / bucata
- Pitele se prepara din timp, urmand instructiunile din aceasta reteta (varianta 1, fara umplutura). Se pastreaza acoperite cu folie.
- Macroul se usca bine cu servetele de hartie. Se fac cateva crestaturi de-a latul trunchului, avand grija sa nu ajungeti la os. Se ung cu foarte putin ulei, doar cat sa se prinda condimentele de el. Se presara generos cu sare mai mare, piper negru proaspat rasnit, fulgi de chili si boabe de coriandru strivite in mojar.
- Se aseaza in tava mare termorezistenta, la distanta unul de altul. Se coc timp de 25 minute la 190C (cu program de rumenire daca aveti).
- Cat se fac pestii, se prepara sosul de maioneza: se amesteca maioneza cu iaurt si putina sare daca e necesar. Am folosit iaurt de baut care e mai subtire ca sa iasa sosul usor de turnat, sa curga usor de pe lingura.
- Se prepara si salata de ceapa: se curata cepele si se taie felii sau rondele subtiri. Se presara cu sare, se amesteca si se lasa sa stea 10 minute. Se scurge apa care a lasat-o si se adauga sucul de lamaie. Se lasa sa mai stea 10-15 minute. Se adauga uleiul si patrunjelul tocat fin.
- Cand pestii sunt facuti se scot pe un tocator. Se dezoseaza astfel: se desfac in doua pe burta, cu un cutit si se scoate sira spinarii. Aceste proces este destul de usor, carnea se desface usor de pe oase. Macroul nu are oase multe. Dupa ce ati scos sira spinarii verificati sa nu fi ramas oase prin carne.
- Intr-o tigaie larga topiti la foc mic untul si imediat adaugati boiaua, chimionul, putina sare si fulgi de chili daca doriti sa fie mai picant. Amestecati rapid pana sosul se coloreaza uniform. Adaugati otetul si asteptati sa sfaraie usor.
* daca aveti, adaugati sumac in sosul de unt, e rosu si acrisor si in acest caz nu mai adaugati otetul. - Asezati cele 6 jumatati de macrou dezosat in tigaie, cu pielea in jos. Prajiti scurt, doar 1 minut si intoarceti inca 1 minut pe a doua parte. Daca fileurile nu intra toate in tigaie, le adaugati pe rand. Nu lasati untul sa se arda, daca e cazul trageti tigaia de pe foc cand se incinge prea tare.
- Asezati pe farfurii cate o pita la gratar. Picurati putin sos de maioneza. Asezati cate un file de macrou peste sos. Picurati si putin sos din tigaie peste el si pita. Asezati o movilita generoasa de salata de ceapa de-a lungul macroului. Serviti cu o mana buna de salata asortata si rosii cherry taiate in doua (acestea doar le-am presarat cu putina sare, nu le-am mai dres cu ulei sau suc de lamaie).