Saratele
Retete gustari (snack) Retete de Craciun Retete de Pasti Retete romanesti
Saratele traditionale foarte fragede.
Asa cum v-am promis, postez astazi reteta de saratele cu untura de porc. Este reteta traditionala de saratele, neschimbata, exact asa cum mi-a dat-o mama.
Ingrediente
500 gr faina alba
150 gr unt (sau margarina)
100 gr untura (de porc, gasca, rata)
1 ou
1/2 lingurita sare
1/2 pachet drojdie proaspata (12 gr)
4 linguri lapte caldut
1 priza zahar
150 gr smantana (acra)
pentru decorat: seminte de chimen si cascaval/parmezan razuit fin
Bucati: cca 80
- Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se lasa sa stea la loc caldut 15 minute, pana se umfla si devine spumoasa.
- Intr-un bol punem faina si in mijloc adaugam: galbenusul oului, untul, untura, sarea si maia de drojdie. Faramitam totul cu degetele pana devine precum pesemtul.
- Adaugam smantana pana se leaga (incepeti cu 4 linguri si mai adaugati daca e necesar). Framantam bine aluatul timp de 5 minute.
- Acoperim bolul si lasam sa stea 15 minute.
- Impartim aluatul in 4 bucati.
- Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindem din fiecare bucata cate o foaie subtire de cca 5 mm. Taiem foaia pe margini cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi. Taiem foaia fasiute inguste folosind rola de patiserie sau decupam saratelele cu forma traditionala (vezi poza 4).
- Asezam saratele in tava de acoperita cu hartie de copt.
* saratelele se coc in ture - Batem albusul ramas cu 1 lingura apa si putina sare. Folosind o pensula de silicon ungem saratelele si le presaram cu chimen si cascaval (eu am pus parmezan).
* saratelel traditionale nu le-am uns in tava ci le-am trecut cu o parte prin albus apoi prin cascaval/chimen si apoi le-am asezat pe tava de copt. - Dati saratelele la cuptor la 200C pentru 12-13 minute, pana cand cascavalul se rumeneste frumos.
Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)
Foaia intinsa
Saratele taiate betisoare, unse si presarate
Saratele decupate cu forma traditionala
Saratele traditionale
Saratele