Scones cu branza de oaie si rosii uscate
Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete din Anglia Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Painici englezesti rapide pentru diminetile de weekend. Cu un lapte batut sau taiate in doua si umplute cu sunca. Cum vi se pare? Si daca va mai raman, serviti-le la pranz cu o salata mare si proaspata.
Ingrediente
200 gr faina alba (tip Bl55 sau 650)
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1/8 lingurita piper negru
50 gr unt (rece, de la frigider)
6 rosii uscate in ulei (aprox 50 gr; am folosit rosii semi-deshidratate)
50 gr branza tare (gen pecorino; am folosit branza fermentata de oaie Horezu)
1 manunchi ceapa verde mica (chives; sau 1-2 fire ceapa verde)
200 ml lapte batut
Bucati: 8
- Intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt, piperul si sarea (se pot cerne impreuna).
- Se adauga untul taiat cubulete, se amesteca prin faina si apoi si se freaca intre degete pana obtineti o consistenta asemantoare pesmetului.
* acest pas se poate face si in robot, doar dati cateva pulsuri pana untul e distribuit si faina arata ca pesmetul - Se adauga rosiile tocate marunt, ceapa taiata rondele fine, branza razuita fin. Se amesteca doar pana la distribuirea omogena.
- Se face o gaura in centrul fainii si se adauga acolo laptele batut. Cu coada rotunda a unei linguri de lemn se amesteca, incepand din centru doar pana nu se mai vede faina prin bol. Nu trebuie sa aveti un aluat omogen si sub nici o forma nu framantati cu mana.
- Rasturnati aluatul pe masa data cu faina si adunati cu mana tot aluatul la un loc, apoi aplatizati-l cu mana ca sa obtineti un disc de cca. 3 cm grosime. Daca e o idee lipicios aluatul e in regula, doar dati-va mainile cu faina in timp ce-l formati.
- Taiati aluatul in 8 triunghiuri, asa cum ati taia pizza. Folositi un cutit mare, cu lama lata si taiati ferm, o singura data, fara sa "traumatizati" prea tare aluatul.
- Asezati scones intr-o tava cu hartie de copt. Ungeti-le cu putin lapte batut (daca doriti puteti presara si niste branza rasa deasupra) si dati la cuptor la 220C (200C cu ventilator) timp de 15-20 minute (pana se rumenesc un pic si cand le bateti suna a gol).
- Sunt mai bune caldute, dar nici reci nu le refuz.
Rosii uscate, branza si ceapa peste faina cu unt
Faina amestecata cu restul
Amestecam cu coada lingurii pana aluatul e legat
Dam forma de disc
Scones taiate triunghiuri in tava
Scones cu branza de oaie si rosii uscate
Comentarii (37)
Ultimele comentarii
Ioana acum 8 ani - 20 Octombrie 2016 21:06
daca branza de casa e tare incat poate fi razuita. orie branza tare ca un parmezan.Nelly acum 7 ani - 3 Ianuarie 2017 20:31
Imi place mult reteta ta de scones, e cea mai sanatoasa pe care am incercat-o, fara oua si unt putin, iar pentru cei interesati sa stiti ca se pot face si cu faina integrala sau de ovaz, si ca ingrediente mereu folosesc altceva: porumb, castraveti murati, masline, ardei, sunca, carnati, chiar si umpluturi dulci daca adaugi putin zahar in compozitie, cu merisoare proaspete a iesit genial :)Ioana acum 7 ani - 4 Ianuarie 2017 11:39
ma bucur, Nelly!Olga acum 7 ani - 16 Septembrie 2017 11:33
Buna Ioana, ai putea sa ma ajuti cu un sfat, te rog? Am umblat putin la proportii la reteta asta, incercand sa maresc cantitatea si sa folosesc mai eficient o tava de cuptor, si mi-au iesit cam crude inauntru scoanele :). Pe dinafara erau rumenite, chiar prea rumenite, ca le-am tot tinut in cuptor sperand ca se mai coc si inauntru, dar n-am reusit. Am folosit 330 ml sana (o sticluta din aia), 330 gr faina 000, 1.5 lingurite praf de copt, 80 gr unt. Unde gresesc, oare? Ar trebui sa pun mai putina faina? Mai mult praf de copt? Te rog sa ma ajuti cu un sfat, ca-mi place tare mult reteta asta! Multumesc!Ioana acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 09:56
proportiile par in regula... le-ai taiat mai mari sau mai groase tura asta?Olga acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 10:23
Multumesc pentru raspuns, Ioana! Am pus forme neregulate cu lingura, si chiar am masurat unul acum: au rezultat 'cercuri' de vreo 6 cm diametru, inaltimea de vreo 2.5 cm. Zic eu ca dimensiunea n-ar trebui sa fie problematica?. Cuptorul l-am tinut la vreo 195 de grade. E ceva cu compozitia, cred, dar nu-mi dau seama ce. M-as gandi la faptul ca am adaugat laptele batut in 3 transe si ca urmare am amestecat prea mult cu coada lingurii, si s-a intamplat ceva cu aluatul/ glutenul? Sau ca am folosit faina 000 in loc de 650.Ioana acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 10:45
deci tu aveai cuptorul la 195C fara ventilator? probabil a fost cuptorul prea rece si nu au crescut in mijloc, s-au "incleiat" cumva. incearca la 220C fara ventilator.chiar daca ai fi amestecat prea mult in aluat, ele doar ieseau prea tari/nepufoase, dar nu necoapte.
Olga acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 11:02
Da, 195 fara ventilator. Logica mea fiind ca o temperatura mai mare ar coace prea repede exteriorul, in timp ce interiorul n-ar avea timp sa se coaca si ar ramane crud :). In aceasta logica, planul meu era ca la tura viitoare sa incerc o temperatura si mai mica. Dar voi incerca si cum zici tu, cu temperatura mai mare. Nu ma las pana nu-mi ies :).Ioana acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 11:12
stiu ce zici, dar la o temperatura mica nu-ti vor creste. caldura mare e una din conditii ca sa se ridice aceste painici, se face rapid abur inauntru si ridica aluatul. si presupun ca aburul va coace interiorul si nu-ti vor mai ramane crude. poti coace jumatate pe temp. mai mica si vezi ce se intampla si apoi restul pe temp mare si compari.Olga acum 7 ani - 18 Septembrie 2017 11:14
Ok, voi incerca asa. Multumesc pentru sfaturi!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email