Socata
Retete bauturi Retete romanesti
Am aceasta reteta de socata de mai bine de 10 ani. I-am ramas fidela fiindca socata iese asa cum imi place cel mai mult: aromata, sprintzara si proaspata, cu gust "curat" de soc. Singura conditie este sa o preparati in zile cu soare macar cateva ore pe zi si sa tineti borcanul la soare in acest timp.
In fiecare an fratele meu este insarcinat cu preparea socatei noastre, el e fericitul proprietar al unui balcon insorit. Anul acesta a facut 3 borcane de 5l si deja ne gandim sa pune tura a doua fiindca socata este bautura noastra preferata in luna mai. Ne inveseleste, ne racoreste si ne teleporteaza in copilarie.
Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
Ingrediente
10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
- Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
- A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
- In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
- Socata se serveste rece.
* Nota 5.06.2017 - Saptamana trecuta am facut socata cu mici diferente: nu am spalat florile fiindca le-am cules dintr-o zona fara praf, pe unde nu trec masinile si de aceea am redus drojdia la jumatate (4 gr). A iesit o socata si mai aromata si care a tinut mai mult timp la frigider fara sa devina prea alcoolizata.
Socata