Gem de agrise cu flori de soc

Retete din Anglia Retete de gem si dulceata

Reteta Gem de agrise cu flori de soc

Stiu, suna cam ciuda, cel putin pentru zona din care sunt eu, dar daca va place gemul dulce-acrisor trebuie incercat. Aroma de soc se potriveste foarte bine cu cea a agriselor acrisoare, e o combinatie noua si pentru mine, dar din fericire a iesit excelent. Mai ales ca in primele 15 minute am avut indoieli asupra rezultatului, agrisele fierte aratau groaznic, dar aspectul gemului s-a imbunatatit dupa ce am adaugat zaharul.

Gemul se prepara doar cu agrise necoapte.

Ingrediente

1.2 kg agrise mai necoapte
7 flori mari de soc
1 kg zahar
2 esente vanilie (sau o lingura vanilie preparata in casa)
1 lingurita unt

Portii: 5 borcane de 300ml

  1. Puneti in congelator cateva farfurioare mici.
  2. Se curata agrisele la ambele capete, cel mai usor e sa folositi un cutit pentru asta. Se spala bine in cateva ape. Taiati cat puteti de mult din coditele florilor de soc si le legati bine intr-o bucata de tifon.
  3. Ungeti fundul unei oale mari cu unt, puneti agrisele si in mijloc pachetelul cu soc. Se toarna deasupra 200 ml apa rece. Se fierbe pe foc mediu cca 15 minute, pana agrisele se inmoaie foarte tare. Cu instrumentul de zdrobit cartofii, zdrobiti agrisele care au mai ramas intregi. Amestecati din cand in cand.
    * eu folosesc wok-ul de fonta pentru gemuri, e incapator si nu exista riscul sa se prinda de fund
  4. Turnati zaharul deasupra amestecati bine si continuati sa fierbeti inca 15 minute, pana zaharul e dizolvat complet. Amestecati din cand in cand. Scoateti tifonul cu soc, il stoarceti bine si il aruncati.
  5. Dati focul la maxim si fierbeti 10 minute, amestecand continuu. Protejati-va mana cu care amestecati fiindca gemul stropeste destul de tare si va puteti arde.
  6. Puneti o lingurita de gem pe o farfurioara din congelator, lasati la congelator 1 minut sa se raceasca si apoi testati consistenta. Daca gemul nu e legat (e moale cand il atingeti si curge pe farfurie) mai fierbeti 5 minute tot pe foc mare. Faceti iar testul cu farfurioara si daca nu e gata repetati fierberea de 5 minute. Faceti acest lucru pana gemul ajunge la consistenta dorita.
    * eu am facut asta de doua ori, deci am mai fiert 10 minute in plus.
  7. Opriti focul si adaugati vanilia.
  8. Spalati 5 borcane de 300, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  9. Puneti gemul in borcanele sterilizate, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati asa 10 minute sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Agrisele la fiert cu socul

Agrisele la fiert cu socul

Dupa 15 minute, agrisele sunt moi

Dupa 15 minute, agrisele sunt moi

Adaugam zaharul

Adaugam zaharul

Gemul e gata

Gemul e gata

Comentarii (7)

 

andreea  acum 14 ani - 1 Iulie 2010 15:06  

Se poate face gemul si fara flori de soc sau cu altceva?...acum nu mai este soc, si eu am cam multi agrisi in gredina.acum sau si copt si nu stiu ce sa fac cu ei...Ce zici Imi dai si mie o idee, un sfat?pls...daca poti m-as bucura sa imi scri pe email!ms
 

bunica  acum 14 ani - 20 Iulie 2010 12:09  

Am citit cam tarziu cererea ta dar o poti materializa anul viitor. Daca vrei cu aroma de soc poti sa pui flori uscate, sau in loc de apa o infuzie foarte concentrata de soc , daca nu, pune cate o jumatate de baton de vanilie pentru fiecare kilogram de fructe. Spor la treaba si pofta buna la dulceata
 

ioana  acum 13 ani - 4 Iunie 2011 10:52  

papa bun =P~ =P~ =P~
 

Diana Gasparel  acum 12 ani - 1 Aprilie 2012 09:39  

Mi e pofta de numai!dar nu am agrise si nici flori de soc! :(
 

olga  acum 11 ani - 3 Iulie 2013 19:50  

Draga Ioana,

Multumesc pentru reteta. Am facut gemul cu menta, nu am avut soc, a iesit aromat.
Acum intrebare, mie imi vine sa-l mananc asa, ttotusi, e rog sa-mi sugerezi cu ce se potriveste acest gem. Multumesc
 

Ioana  acum 11 ani - 4 Iulie 2013 10:45  

ma gandesc la mini-tarte (crusta de aici:[link] dar o coci in forme mici de tarte) umplute cu crema de vanilie amestecata cu putina frisca batuta si gem de agrise sau pavlova [link] umpluta cu frisca batuta amestecata cu gem de agrise.
 

olga  acum 10 ani - 15 Iunie 2014 11:58  

Faorte aromat.
Anul trecut l-am facut fara flori de soc, acum am pus si diferenta e semnificativa.
Cat e de bun! Mai astept combinatii ,, a la Ioana''.

Multumesc frumos
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...