Sos de usturoi
Retete cu cartofi Retete din Grecia Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa
Este un sos grecesc numit Skorthalia, este bun langa pane-uri, carne sau legume la gratar... cam la orice mancare care se serveste cu mujdei.
Ingrediente
5 catei usturoi
2 cartofi (cca 250 gr)
50 ml ulei masline
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper
- Fierbeti cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei. Decojiti-i.
- Intr-un bol (sau mojar mai mare) striviti cateii, adaugati sarea si pisati pana se inmoaie usturoiul. Adaugati incet 2-3 lingurite de ulei, pana usturoiul devine ca o pasta.
- Adaugati cartofii si continuati sa pisati bine bine. Adaugati si 2 linguri de pe apa fierbinte in care au fiert cartofii in timp ce faceti cartofii piure.
- Adaugati apoi incet ulei in timp ce omogenizati compozitia. Amestecul trebuie sa devina ca o maioneza de fin (trebuie sa fie mai subtire decat un piure normal). In functie de tipul cartofilor folositi, veti folosi tot uleiul sau mai putin, deci adaugati-l treptat.
- Gustati de sare si mai adaugati daca trebuie. Adaugati piper dupa gust, eu pun destul de mult, cam 1/4 lingurita la aceasta cantitate.
- Se pastreaza la frigider cca 3 zile.