Sunca de pui facuta in casa
Retete aperitive Retete cu carne de pui Retete de Pasti Retete ieftine
Mezel de casa cel putin la fel de bun ca si cel cumparat. Aceeasi textura fina, suculenta si chiar aceeasi culoare. Nu seamana deloc la textura cu carnea de pui fiarta. Avantajul in prepararea acestui mezel acasa e ca se foloseste doar sare si zahar pentru procesare. Ele sunt obligatorii, restul hotarati voi ce mai adaugati. Mi-as dori sa incercati aceasta reteta, alaturi de sunca de porc, ca sa aveti pe masa de Pasti doar aperitive homemade. Asa poate reusim sa schimbam incarcatura negativa a cuvantului "mezel" cu ceva ce era el odata.
Ingrediente
1 piept de pui (500 gr)
2 lingurite cu varf sare grunjoasa de mare
1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
2 linguri rase zahar
Sos de verdeturi
1-2 catei de usturoi
1 lingurita oregano uscat
1 fir mic rozmarin
1 fir tarhon
cateva fire patrunjel
2 linguri ulei de masline
Portii: 450 gr sunca
- Se desparte pieptul in cei doi lobi si se curata de pielite si grasime. Se spala si se usca bine cu servetele. Se introduc intr-o punga cu fermoar (zip-bag). Deasupra se presara sarea, zaharul si piperul. Se maseaza carnea peste tot cu ele. Inchideti punga, avand grija sa scoateti cat de mult aer puteti inainte de a inchide fermoarul.
- Lasati carnea sa se macereze 2 zile (48 ore) la frigider. Dupa 2 zile veti vedea ca a lasat mult suc in punga.
- Scoateti puiul din punga si spalati-l bine in cateva ape sa mearga sarea de pe el. Puneti carnea intr-un bol si acoperiti-o cu apa rece. Lasati-o la desarat 1 ora.
- Scurgeti carnea si uscati-o foarte bine cu servetele.
- Carnea poate fi lasata asa simpla (sariti acum la pasul 6) sau poate fi condimentata cu orice doriti. Daca doriti sa o condimentati o asezati cu partea unde a fost pielea in jos si intindeti condimentele doar pe partea opusa. Numai sare sa nu mai adaugati.
Am ales verdeturi si usturoi de data asta, dar puteti folosi orice alte verdeturi sau doar chili daca doriti sunca picanta. Am strivit in mojar frunzele de tarhon, rozmarin, oregano si usturoiul pana au devenit pasta. La final le-am ajutata cu putin ulei. Am adaugat apoi patrunjelul tocat marunt. Am intins sosul asta pe o parte a carnii. - Se introduce carnea intr-o punga de friptura (nu folositi alta punga, nu rezista la temperaturi mari; eventual puteti folosi folie de aluminiu in locul pungii). Aveti grija sa rulati carnea cu partea unsa in interior. Nu va sta rulata dar ii dati forma in punga. Asezati cele doua bucati de piept varf in varf ca sa obtineti o grosime cat mai egala in punga. Rulati punga strans, astfel incat sa aveti un rulou cat mai compact. Punga rulata o legati cu sfoara, ca pe un salam, ca sa nu se desfaca la fierbere.
- Intr-o oala (folositi o oala cu pereti grosi care tine bine caldura, poate fi chiar un tuci sau o oala cu fund dublu) aduceti la fierbere suficienta apa cat sa acopere de tot rulada. Cand clocoteste dati focul la mic, apa doar sa bolboroseasca usor. Asezati ruloul in apa (am pus pe el o farfurie cu fundul in sus, ca sa fiu sigura ca-l tine scufundat in intregime), puneti capacul (un capac care etanseaza bine) si lasati la fiert la foc mic timp de 5 minute.
- Stingeti focul si lasati oala asa acoperita pentru 90 minute. Nu ridicati capacul, sunca se va fierbe incet in apa fierbinte. Daca aveti termometru de friptura, la final carnea va avea putin peste 70C (71-72C este ideal pentru pieptul de pui).
- Scoateti ruloul din apa si asezati-l intr-un vas. Puneti o farfurie peste el si apoi o greutate ca sa tina carnea presata. Dupa ce s-a racorit, dati ruloul la frigider (cu tot cu greutate pe el) si lasati peste noapte sa se raceasca complet. Se feliaza subtire si se foloseste in sandwichuri, salate sau platouri cu aperitive.
Pieptul de pui cu sare, piper si zahar
Dupa 2 zile, observati cat suc a lasat
Pieptul uns cu sos de verdeturi
Carnea in punga
Carnea rulata si legata
Fierbem ruloul