Sunca fiarta

Retete aperitive Retete cu carne de porc Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Sunca fiarta

Am reusit sa ma tin de promisiune si sa postez aceasta reteta inainte de Pastele catolic. De fapt nu e chiar o reteta, eu am facut doar partea usoara. Partea grea a fost facuta de bunica mea in ianuarie, cand a tinut o vreme piciorul porcului la saramura, apoi i-a dat cateva fumuri scurte si la final l-a atarnat in camara rece sa se usuce. Acum mi-a taiat o bucata ca sa va fac o mica demonstratie, insa de Pastele ortodox, vom fierbe sunca intreaga, timp de 6 ore (pana ce osul iese usor din carne), dupa care o vom pune la presat. Deci misiunea voastra este sa faceti rost de o sunca adevarata, sarata si afumata natural si veti avea cel mai bun aperitiv pe masa de Pasti. Nu apelati la sunca afumata artificial, cu e-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul si textura celei naturale.

Ingrediente

1 bucata sunca (1 kg)
1 foaie dafin
1 lingurita boabe piper

  1. Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
  2. Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
  3. Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
  4. Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
  5. Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
  6. Sunca se serveste cu hrean, telemea, ceapa verde si ridichi, alaturi bineinteles de ouale rosii de Pasti.

Sunca la fiert

Sunca la fiert

Sunca fiarta

Sunca fiarta

Sunca curatata de grasime

Sunca curatata de grasime

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Ana  acum 11 ani - 26 Martie 2013 18:16  

Cineva mi-a spus ca daca vrei ca șonca sa fie fragedă si moale, iar nu presată și uscată, sa se țină în apa în care a fiert.
Noi am facut așa și ne-a placut mult, era așa de fragedă, că se topea în gură! Apoi am mâncat-o cu ouă fierte și murături (castraveți și ardei murați). :)
Asta așa, ca o alternativă... :p
 

Laura  acum 10 ani - 2 Decembrie 2013 17:44  

Ce parte de la porc este aceasta sunca?
 

Ioana  acum 10 ani - 2 Decembrie 2013 17:54  

piciorul, adica pulpa, e tinut cu sare si apoi afumat. asta e sunca.
 

Juliane  acum 10 ani - 26 Martie 2014 14:01  

Buna ziua,as dori sa stiu daca puteti posta o reteta de obtinere din cotlet crud a unui produs ce poate fi consumat rece la sandvisuri.
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Martie 2014 14:14  

asta ar putea fi feliat la sandwichuri: [link] sau acesta: [link]
si muschiuletul de porc merge bine la sandwichuri.
 

Juliane  acum 10 ani - 27 Martie 2014 13:58  

Multumesc pentru raspunsul rapid,dar continui cu intrebarile,pentru cotlet crud cat timp se poate tine in saramura si apoi cat se coace ,acoperit sau neacoperit si daca la coacere se pune mai pune in vas lichid si ce anume.

Ce bunatati mai putem pregati pentru Paste in afara de clasicele -drob,friptura ,ciorbita de miel ca sa ne uimim familia si prietenii.
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Martie 2014 14:39  

Juliane, se poate face si fara lichid si cu lichid (cel mai indicat)... timpul de coacere si saramura depinde de marimea cotletului... sunt multe variabile, prefer sa-ti dau o reteta exacta cand o execut. deocamdata astea sunt retetele mele cu cotlet de porc bucata mai mare.

retetele mele de Pasti le gasesti aici: [link]
 

Marco  acum 10 ani - 15 Aprilie 2014 17:57  

Mamma mia che appetito brava.
O sa facem de paste daca reusim paste fericit la totii in sensul crestin.
 

adriana  acum 9 ani - 31 Ianuarie 2015 20:21  

Draga Ioana, este gresit daca tin la congelator carne afumata de porc ? abia astept sa urmez reteta de sunca fiarta, multumim!
 

Ioana  acum 9 ani - 31 Ianuarie 2015 20:36  

nu cred ca-si pierde aroma prea mult. tin la congelator doar carnati afumati. ii invart in hartie si apoi in punga de congelator. sunt ok decongelati si prajiti.
aaa.... si am tinut cateva saptamani un ciolan afumat pe care am facut apoi ciorba de fasole si a fost in regula. cam asta e experienta mea cu afumaturile congelate.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...